Od září budeme mít jednotné elektronické mýto

10.05.2017 11:10

Česká republika bude od letošního září připravená na zavedení jednotného elektronického mýta. Takzvané EETS úspěšně otestovalo Ředitelství silnic a dálnic spolu s provozovatelem tuzemského mýtného systému, společností Kapsch. Zavedení Jednotného evropského mýta po ČR požaduje Evropská unie. Systém má umožnit kamionům projíždět celou Evropskou s jedinou mýtnou palubní jednotkou.

Od září budeme mít jednotné elektronické mýto
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice D1 na Chodově

"Práce na dalším rozvíjení českého mýta a jeho otevření Evropě pokračují rychle, už v září budeme připraveni jednat s jednotlivými poskytovateli evropské služby elektronického mýtného o možnosti poskytovat tuto službu na území České republiky. Dopravcům se tak v příštích letech výrazně zkrátí administrace při placení mýta," řekl ministr dopravy Dan Ťok.

"Vítáme zavedení EETS, byť přichází s tříletým zpožděním. Pravdou ale je, že žádná země původní datum nestihla, řekl ČTK generální tajemník Česmad Bohemia Vojtěch Hromíř. Pro kamionové dopravce bude přínosem především to, že při projetí celou Evropu budou dostávat jeden souhrnný účet. Společnostem, které budou distribuovat palubní jednotky fungující ve všech zemích EU, nezbývá než držet palce, dodal šéf sdružení.

Kapsch v minulosti jednotné evropské mýto zavedl například v Polsku nebo Rakousku. Kompletní náklady na realizaci EETS v Česku přijdou podle podepsaného dodatku na 282 milionů korun bez DPH.

Prostřednictvím mikrovlnných mýtných bran se mýtné v Česku vybírá od roku 2007 na více než 1400 kilometrech dálnic a vybraných částech silnic první třídy. Za uplynulých deset let se na mýtném v Česku vybralo 77,5 miliardy korun, za loňský rok 9,89 miliardy korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…