Odboráři z ČMKOS budou na sněmu rozhodovat o postupu proti vládnímu balíčku

30.05.2023 6:30

Odboráři a odborářky z Českomoravské konfederace odborových svazů budou dnes v Praze jednat o dalším postupu proti konsolidačnímu balíčku.

Odboráři z ČMKOS budou na sněmu rozhodovat o postupu proti vládnímu balíčku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Josef Středula

Na protest proti vládním návrhům opatření k ozdravení státních financí vyhlásily svazy před dvěma týdny stávkovou pohotovost a hrozí generální stávkou. Plány kabinetu předáci kritizují. Podle nich míří proti zaměstnancům a jejich rodinám i proti důchodcům. Odborová konfederace přišla s vlastním návrhem 12 kroků. Mezi nimi je zrušení daňových změn z posledních let či obnova EET.

ČMKOS je největší odborová centrála v zemi. Zastřešuje 31 svazů s asi 270 000 členů. V Praze dnes budou o postupu rozhodovat předáci všech svazů a delegáti organizací z celé republiky. Odboráři vyzvali kabinet k jednání. Kritizovali ho za to, že s nimi o záměrech předem nedebatoval a na zaslání připomínek k novelám téměř šesti desítek zákonů dal jen pět pracovních dnů.

Odbory se staví proti chystaným změnám daně z přidané hodnoty (DPH), obnovení nemocenského pojištění u zaměstnanců či rušení daňového zvýhodnění zaměstnaneckých benefitů. Místo toho navrhují obnovení EET a zrušení daňových a odvodových změn z posledních let. Škrtly by nižší odvody u kratších úvazků, zvýšení paušálů či loss caryback, tedy zpětné uplatnění daňové ztráty. Celkem přínos svých 12 opatření spočítali mezi 151,5 až 163,5 miliardy korun.

Podle ministerstva financí nemají propočty odborů oporu v ekonomické realitě. Zpochybňují je i někteří ekonomové. Premiér Petr Fiala (ODS) řekl, že odborářské návrhy jako obnovení EET nejsou realistické a konsolidaci veřejných financí by nezajistily.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …