Odborná práce studentů: Komunisté vytunelovali ČSSR, privatizace byl zázrak

05.10.2012 11:01

Privatizace z první poloviny devadesátých let je nejúspěšnějším projektem, který byl v moderním českém státě realizován. Zejména kupónová privatizace je příkladem transparentnosti. Podařilo se omezit prostor pro korupci a vytvořit prostor pro opravdovou prosperitu. Takové hodnocení přináší text Jana Průši a Pavla Rysky, doktorandů Institutu ekonomických studií FSV UK.

Odborná práce studentů: Komunisté vytunelovali ČSSR, privatizace byl zázrak
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus poctil svou návštěvou prvňáčky základní školy Na smetance

„Masová privatizace v první polovině 90. let minulého století je jednoznačně nejúspěšnějším projektem moderního českého státu,“ píše se v úvodu textu, který publikovali v časopisu EURO a který s jejich souhlasem přetiskl server Fragmenty.cz. Přesto o ni prý koluje řada mýtů, pramenících z neznalosti, nebo dokonce ze záměrné diskreditace.

Základní premisou je podle studentů fakt, že pád komunismu představoval ekonomický kolaps systému, který byl zcela nepoužitelný. „Čtyřicet let komunismu československé hospodářství přivedlo k bankrotu, socialistický režim náš stát vpravdě vytuneloval,“ píší doktorandi.

Komunistická vláda prý okradla občany o jejich majetek, a to zejména znárodňováním, ale rovněž měnovou reformou. Ukradeného majetku prý bylo tolik, že z něj komunisté dokázali „žít a uplácet“ dlouhá čtyři desetiletí. Pak jejich režim zbankrotoval.

V listopadu 1989 prý bylo nutné především co nejrychleji odříznout politickou nomenklaturu od podniků, aby se zabránilo masovému klientelismu. Hrozilo, že si státní firmy vybudují pevné kontakty na politické strany a stanou se z nich trafiky pro politiky a podhoubí pro korupci.

Mýtem jsou podle názoru studentů i tvrzení o rozkrádání majetku. Především je prý třeba si uvědomit, že toho nebylo příliš k rozkrádání. „Naopak, je ekonomickým zázrakem kapitalismu a privatizace, že se z tak rozvráceného hospodářství podařilo tak rychle vydupat mnoho fungujících ziskových podniků,“ píší Fragmenty. Porevoluční krachy podniků lze prý přičítat zejména rozkradení, nebo špatně provedené privatizaci.

Rovněž slova o rozbujení korupce jsou prý mýtem. Totálně zkorumpovaný systém tu byl již před rokem 1989. Černý trh fungoval prakticky ve všem, od nejběžnějších nákupů potravin po dodávky mezi velkými podniky. Tržní tvorba cen, soukromé vlastnictví firem a další novinky naopak prostor pro korupci výrazně snížily.

Korupci při privatizaci prý vylučoval už sám princip kupónové privatizace, při které určovali cenu a nové majitele podniku pouze občané, nikoliv politici a úředníci, kteří mohli být cílem zájmu mnoha  lobbistů. „Je s podivem, že ti, kdo dnes tolik volají po "transparentnosti", nedoceňují kupónovou privatizaci jako nejtransparentnější metodu, jakou naše státní správa zatím použila,“ poznamenávají autoři studie.   


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…