Odborník a pomoc Ukrajině: V EU jste bohatí, můžete klidně dát dvakrát tolik

17.02.2024 7:05

Německý Institut pro světovou ekonomiku (IfW) v Kielu spočítal, kolik peněz poslaly na Ukrajinu Spojené státy a kolik členské státy EU. Světlo světa spatřila překvapivá čísla. Zaznělo také, že pokud už USA nepošlou Ukrajincům ani cent, bude na Evropanech, aby svou pomoc Ukrajině zdvojnásobili. Christoph Trebesch, vedoucí Ukrajinského podpůrného sledovače a ředitel výzkumu v kielském institutu má za to, že státy EU jsou natolik bohaté, že zdvojnásobení pomoci je v jejich silách.

Odborník a pomoc Ukrajině: V EU jste bohatí, můžete klidně dát dvakrát tolik
Foto: FAEI.cz
Popisek: peníze, ilustrační foto

Odborníci z Institutu pro světovou ekonomiku (IfW) sídlícího v Kielu sečetli pomoc poskytnutou Ukrajině a srovnali americkou pomoc s pomocí poskytnutou státy Evropské unie. USA prý dosud zaplatily 67,71 miliardy eur. Naproti tomu EU prý poskytla 77,18 miliard eur (bez individuální pomoci od zemí). A Německo přispělo 22,06 miliardami eur (bez pomoci EU). S pomocí EU 41 miliard eur.

Na čísla institutu upozornil nejčtenější německý deník Bild. Podle studie bylo od ledna 2022 schváleno téměř 250 miliard eur na podporu Ukrajiny v boji proti Rusku. Přibližně 100 miliard eur byla vojenská pomoc. Pro Ukrajinu však nastal zásadní problém na konci roku 2023, protože od té doby nedorazil z Washingtonu do Kyjeva ani cent pomoci.

„Pokud Spojené státy neposkytnou další pomoc, bude muset Evropa zdvojnásobit svou současnou vojenskou podporu. Je to výzva, ale v konečném důsledku otázka politické vůle,“ poznamenal k tomu Christoph Trebesch, vedoucí Ukrajinského podpůrného sledovače a ředitel výzkumu v kielském institutu. Podle Trebesche je zdvojnásobení pomoci rozhodně v silách ekonomik členských států EU. „Země EU patří k nejbohatším na světě a dosud neutratily ani jedno procento svého ekonomického výkonu od roku 2021 na podporu Ukrajiny.“

A kdo další kromě Německa poskytl dosud Ukrajině nemalý balík pomoci? Vzhledem k výši HDP je jedním z největších podporovatelů Ukrajiny Dánsko. Vláda v Kodani Ukrajině poskytla 8,76 miliardy eur.  

Server Ukrajinská pravda upozornil, že Francie se pro rok 2024 zavázala poskytnout Ukrajině pomoc ve výši až 3 miliardy eur. Zavázala se k tomu při podepsání dvoustranné dohody o spolupráci, která byla podepsána na 10 let a Francie se zavázala Ukrajině pomáhat ve snaze obnovit její územní celistvost, ale také při rekonstrukci Ruskem poničených oblastí. Ve smlouvě nalezneme také ustanovení „o podpoře hospodářské obnovy a rekonstrukce, prevenci a aktivní odstrašování jakékoli nové agrese ze strany Ruské federace a také podpora integrace do EU a NATO“.

V USA osm členů Sněmovny reprezentantů Kongresu USA z Republikánské strany a z Demokratické strany v pátek představilo návrh na financování vojenské pomoci Ukrajině, Izraeli a Tchaj-wanu ve výši 66,3 miliardy dolarů. Otázkou je, zda snížení pomoci americkým zahraničním partnerům nalomí mysl nespokojených republikánských politiků v dolní komoře Kongresu USA.

„Návrh zákona počítá s přidělením 47,7 miliardy dolarů na podporu Ukrajiny. Tato částka zahrnuje 13,8 miliardy dolarů pro Iniciativu pro bezpečnostní pomoc Ukrajině, v jejímž rámci Pentagon podepíše smlouvy s americkými obrannými společnostmi o poskytnutí nových zbraní a vybavení Kyjevu,“ uvedl server Ukrajinská pravda.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v čase vysychající americké pomoci promluvil k občanům Švédska. Zdůraznil, že ruský vpád na Ukrajinu před dvěma lety není ničím menším než tvrdým střetem mezi kulturou smrti, kterou reprezentuje Ruská federace, a kulturou života, kterou představuje Ukrajina. „Tato bitva není mezi národy nebo ideologiemi, ale představuje boj mezi dvěma stránkami lidské duše – jednou, která respektuje život a vidí ostatní jako sobě rovné, a druhou, která respektuje pouze sama sebe a bere ostatní jako hrozbu. ... Ukrajina nikdy netoužila po probíhající válce, která se v 21. století, připomínajícím 19. nebo dokonce 17. století, zdá anachronicky nemístná. Nevyprovokovaná a zločinná ruská agrese je odrazem zlé části lidské duše, která hledá dominanci, projevuje pohrdání životem a nepoučí se z historie, přestože se jí často dovolává,“ pravil Zelenskyj. Až čas podle Zelenského ukáže, zda v této velké bitvě zvítězí život, nebo smrt.

„Musíme naučit Rusko respektovat ostatní a donutit ho hledat cestu k míru. Je to možné. Pamatujte – historie nepoznamenává ty, kteří to měli snadné a vzdali se, ale ty, kteří čelili potížím a přesto obstáli. Ukrajinci a Švédové mají společně více než tisíc let společnou historii, zachovávají naši kulturu a způsob života, učí se vážit si míru. A tyto současné výzvy překonáme s důstojností, odvahou a spoluprací. Nenecháme nikoho jiného psát naši historii. Děkuji, Švédsko!“ řekl Zelenskyj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Pomoc Ukrajině?, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 17.02.2024 12:44:22
Ta katastrofa na Ukrajině je dílo USA a v zájmu USA. Tak nevidím jediný důvod, pro to Američanům financovat. Američani nás odřízli od levných ruských surovin, přinutili nás kupovat předražené Americké, postarali se o zakázky pro jejich zbrojní průmysl a ještě mají tu drzost požadovat abychom financovali jejich zločiny??????? nA politici v Evropě na to s odpuštěním čumí a nejsou schopni tu drzost odmítnout.

|  8 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…