Odcházíme ze Sýrie! Zásadní oznámení Bílého domu, které vyvolalo silnou odezvu

19.12.2018 19:00

Spojené státy v Sýrii končí. Zahájily návrat amerických jednotek domů. Proti organizaci Islámský stát (IS) chtějí bojovat jinak. Informovala o tom mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová. Zatím Pentagon zprávu oficiálně nepotvrdil. Někteří republikánští senátoři možné stažení ze Sýrie považují za chybu, která poškodí roli USA v regionu.

Odcházíme ze Sýrie! Zásadní oznámení Bílého domu, které vyvolalo silnou odezvu
Foto: Markéta Kutilová
Popisek: Islámští teroristé zcela zničili syrské město Kobaní, kde žijí především Kurdové.

Sám americký prezident Donald Trump, jak je jeho zvykem, na svém twitterovém účtu uvedl, že po porážce Islámského státu (IS) není potřeba v Sýrii zůstávat. „Porazili jsme IS v Sýrii, což byl můj jediný důvod být tam za mé vlády,“ napsal.

Následně na to mluvčí Bílého domu Sarah Sandersová potvrdila, že začala další fáze stahování amerických vojáků ze Sýrie. „Jak přecházíme do další fáze kampaně, začali jsme s návratem vojáků Spojených států domů. Před pěti lety byl IS velmi mocnou a nebezpečnou silou na Blízkém východě a nyní Spojené státy chalífát porazily,“ uvedla.

Boj s radikály tím však podle jejích slov nekončí. „Tato vítězství nad IS v Sýrii nejsou signálem konce globální koalice proti (IS) nebo její kampaně,“ dodala s tím, že Spojené státy se svými spojenci budou pokračovat ve spolupráci, aby odepřely radikálním teroristům území, podporu, finanční zdroje. Hlavně jim však prý neumožní infiltraci na Západ.

O tom, že by se americké jednotky zatím neměly stáhnout, aby neumožnily opětovné posílení IS, hovořil opakovaně již dříve americký ministr obrany James Mattis i další představitelé USA. Podle republikánského senátora Lindseye Grahama by mělo stažení amerických jednotek ze Sýrie „devastující následky“ pro USA v regionu i ve světě.

„Americké stažení v této chvíli by bylo velkým vítězstvím pro IS, Írán, (syrského prezidenta) Bašára Asada a Rusko,“ uvedl Graham. A i podle dalšího republikánského senátora, Marka Rubia, by rychlé stažení USA ze Sýrie bylo velkou chybou.

Stažení amerických vojáků chce i klíčový spojenec Asadova režimu, Rusko. Minulý týden si na americkou přítomnost a americké akce písemně stěžoval i ruský ministr obrany Sergej Šojgu v dopise, který zaslal svému americkému protějšku Mattisovi.

Jejich stažení si přeje i Turecko. Východně od řeky Eufrat působí totiž asi dva tisíce amerických vojáků, kteří podporují milice SDF. A Turecko milice SDF považuje za teroristickou organizaci, která je spojena se zakázanou tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících, PKK.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…