Odejděte z vrcholné politiky a umožněte nezávislé došetření kauzy Čapí hnízdo, vyzývají Piráti premiéra

04.12.2019 15:08

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman obnovil trestní stíhání premiéra Andreje Babiše a dalších osob. Kauza Čapí hnízdo tak patrně skončí u soudu. Piráti v tiskovém prohlášení vyzývají Andreje Babiše, aby odešel z vrcholné politiky a umožnil tak nezávislé došetření této kauzy.

Odejděte z vrcholné politiky a umožněte nezávislé došetření kauzy Čapí hnízdo, vyzývají Piráti premiéra
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Anketa

Chcete šéfa ODS Petra Fialu za premiéra?

3%
97%
hlasovalo: 32491 lidí
„Je zcela nevídané a absurdní, aby Andrej Babiš za takovýchto okolností pokračoval ve své funkci,” uvádí předseda poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

„Vyzývám proto Andreje Babiše, aby z důvodu obnoveného stíhání a rovněž permanentního střetu zájmů, ve kterém je, odstoupil z čela vlády,” komentuje situaci předseda Pirátů Ivan Bartoš.

„Je nutné, aby fungovala spravedlivá dotační politika, a proto není možné, aby společnost provázaná s koncernem Agrofert získala dotace určené výhradně pro malé a střední podniky. Farma Čapí hnízdo dle mého přesvědčení nebyla podnikem nezávislým na koncernu Agrofert, který se zaručil u banky za úvěr ve výši 450 milionů korun právě pro Farmu Čapí hnízdo, a v orgánech seděli Babišovi blízcí. Navíc v té době Farma Čapí hnízdo získala přes 270 milionů korun na reklamě právě od koncernu Agrofert. Provázání společnosti Čapí hnízdo s koncernem Agrofert lze navíc podpořit konkrétními judikáty z jiných zemí,” dodává Michálek.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Předseda vlády Andrej Babiš (ANO) byl několik let stíhanou osobou podezřelou ze spáchání dotačního podvodu v kauze firmy Čapí hnízdo spadající pod holding Agrofert. Státní zástupce Jaroslav Šaroch však v tomto roce rozhodl, že Babiš v kauze firmy Čapí hnízdo sice jednal účelově, ale k trestnému činu nedošlo. A trestní stíhání zastavil.

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman měl možnost řízení obnovit. Prezident Miloš Zeman konstatoval, že když se tak stane, tak sám trestní stíhání zastaví skrze svou pravomoc – abolici.

A ve středu odpoledne Pavel Zeman promluvil. Na úvod novinářům sdělil, že na některé informace jistě má veřejnost právo, protože stíhanou osobu byl i premiér této země Andrej Babiš (ANO), ale Zeman si prý i tak vyhrazuje právo některé záležitosti ponechat bez komentáře.

„Byly zjištěny určité nedostatky v rovině skutkové a v rovině právní,“ začal Zeman a kritizoval tak práci Jaroslava Šarocha. Oznámil, že v případě Andreje Babiše přehodnotil Šarochův verdikt a jeho rozhodnutí zrušil. Inženýr Babiš a Jana Mayerová jsou znovu obviněnými osobami,“ oznámil Pavel Zeman.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…