Odhalení o Zemanově schůzce s Haškem a spol.: Manévry v garáži a role redaktora ČT

04.11.2013 7:13

Utajovaná lánská schůzka představitelů ČSSD vedená prvním místopředsedou Michalem Haškem s prezidentem Milošem Zemanem už několik dní hýbe českou politickou scénou. Týdeník Respekt v nejnovějším vydání přináší dosud neodhalené podrobnosti.

Odhalení o Zemanově schůzce s Haškem a spol.: Manévry v garáži a role redaktora ČT
Foto: Petr Kupka
Popisek: Prezident Zeman s jihomoravským hejtmanem Michalem Haškem

Respekt v prvé řadě upozorňuje, jak výhodná by byla spolupráce pro oba hlavní aktéry schůzky v Lánech. Prezidentova spřátelená SPOZ v předčasných parlamentních volbách totálně propadla, kdyby se ale jihomoravskému hejtmanovi Michalu Haškovi podařilo sesadit šéfa sociální demokracie Bohuslava Sobotku, jmenoval by ho Zeman premiérem, čímž by si udržel politický vliv na Česko.

A tak už ve chvíli, kdy Hašek komentoval volební výsledek své strany a ujišťoval veřejnost, že předsedou ČSSD má nadále zůstat Sobotka, kterého on - Hašek - nebude vyzývat k rezignaci a nehrozí žádná válka, schůzka s hlavou republiky, která měla za cíl stvrdit výše naznačený scénář, byla domluvená.

Setkání se Zemanem domluvil podle Respektu sám Hašek s předstihem. Sám také vybral další účastníky - místopředsedu Senátu Zdeňka Škromacha, poslance Jeronýma Tejce a hejtmany Jiřího Zimolu a Milana Chovance. Celá pětice bedlivě dbala na to, aby se veřejnost nic nedozvěděla. Dvě auta, která je za prezidentem vezla, na ně nečekala v centrále ČSSD, ale byla před nežádoucími zraky skryta a připravena o ulici dál v podzemních garážích hotelu Marriott.

Kdo Haška sledoval

Ve čtvrt na devět dorazili představitelé ČSSD do Lán, u prezidenta strávili asi hodinu a čtvrt, poté zase nepozorovaně odjeli. Museli ale řešit, jak proklouznout přenosovému vozu České televize, který do Lán dorazil jen chvíli po nich. Schůzku totiž odhalil reportér ČT Keblúšek, který si všimnul, jak Hašek, Tejc a Škromach odcházejí z Lidového domu, a napadlo ho, jestli nemíří právě za Zemanem.

Pětice nakonec unikla postranním východem, když se ochrance podařilo odvést pozornost televize. Po návratu do Lidového domu svorně tvrdili, že žádná schůzka s hlavou státu neproběhla.

Cílem setkání mělo být podle Respektu semknout Haškovo okolí ještě více kolem jihomoravského hejtmana, který se následně snažil přesvědčit členy užšího vedení, aby Sobotkovi vyjádřili nedůvěru. Haškovi se to opravdu podařilo a na chvíli se zdálo, že jeho premiérství nestojí nic v cestě.

Chovanec nevydržel

Haškovy plány ale zhatil jeden z účastníků lánské schůzky, plzeňský hejtman Milan Chovanec. Ten sice ještě v neděli zvedl ruku pro sesazení Sobotky, jen chvíli poté už ale prohlašoval, že má ze svého protisobotkovského angažmá "morální kocovinu", jak připomíná časopis. V tu dobu už kolovala informace o schůzce s prezidentem, kterou ale pětice vytrvale popírala. Nakonec ale Chovanec neodolal tlaku a novinářům přiznal, že jednání se Zemanem v Lánech proběhlo. Poté se ke lži přiznali i ostatní a vrátili tak Sobotku do hry.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…