Odměny pro ty, kteří oznámí rozkrádání státu, zřejmě nebudou

22.04.2012 18:41

Zákon o whistleblowingu, tedy o upozornění nejen na korupci, prý není potřeba. Tvrdí to ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS). Z přípravy zákona tak nakonec vypadla peněžní motivace. Vládní protikorupční sekce, která nové paragrafy píše, slibuje už jen lepší ochranu před postihy od zaměstnavatele.

Odměny pro ty, kteří oznámí rozkrádání státu, zřejmě nebudou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Zákon o whistleblowingu má zlepšit ochranu lidem v práci a také trochu změnit pohled veřejnosti, že oznamování čehokoli není udáváni. Úřad vlády se ale obává, že ve stopách Renaty Horákové, která upozornila před několika měsíci na svého zaměstnavatele, a dostala tak od nevládní organizace peněžní dar 300 000 korun, by šlo více podnikavců než poctivců. Rodící se zákon tak odměny neplánuje.

„Nejsme si jisti, zda v českém prostředí by to nevyvolávalo spíše zájem o falešná oznámení,“ prohlásil pro Českou televizi ředitel organizace pro koordinaci boje s korupcí Robert Vacek.

Podle části koalice speciální zákon ani není třeba. "My bychom spíše preferovali buď úpravu antidiskriminačního zákona, nebo úpravu zákoníku práce," vysvětlil ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil.

Zastánci nové normy by naopak přivítali ještě specializovaný dohled. O Úřadu pro veřejný dohled se v posledních dnech mluví čím dál častěji. Mohl by řešit zároveň lobbing a financování politických stran. Nové paragrafy projedná vláda asi až po prázdninách.

reklama

autor: jno

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…