Odměny pro zdravotníky jsou v nedohlednu. Pokud nejste náměstek ministra

08.02.2021 11:06

Ministři zdravotnictví za hnutí ANO, počínaje Adamem Vojtěchem, slibovali a slibují, že se zdravotníci za své velké nasazení v boji s pandemií koronaviru dočkají speciální finanční odměny. Jenže zdravotníci pracují na plné obrátky již celé měsíce a odměn se prozatím nedočkali. Přesněji řečeno, někdo už odměny dostal. Třeba někteří nejbližší podřízení ministra zdravotnictví. Většina řadových lékařů má však prozatím smůlu. A ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek odměny dlouhodobě odmítá.

Odměny pro zdravotníky jsou v nedohlednu. Pokud nejste náměstek ministra
Foto: Repro ČT
Popisek: Jan Blatný

Server Českého rozhlasu se podíval na to, zda už se zdravotníkům vyplácí odměny za nelehký boj s koronavirem. A dospěl k následujícímu zjištění.

Anketa

Mělo by Česko nasadit ruskou vakcínu Sputnik V ještě před jejím schválením orgány EU?

92%
8%
hlasovalo: 14311 lidí

 „Zatímco lékařům nepřišla na bankovní účet za zvládnutí podzimní vlny koronaviru ani koruna navíc, na ministerstvu zdravotnictví vyplatil šéf resortu Jan Blatný (za ANO) náměstkům a ředitelům odborů na mimořádných odměnách téměř čtyři miliony korun. Někteří náměstci ministra získali až 250 tisíc korun hrubého, ředitelé jednotlivých odborů si mohli za období od července do listopadu přijít i na 277 tisíc korun,“ napsal server.

Za co přesně však podřízení ministra dostali až čtvrt milionu však resort nechce sdělit s tím, že jde o osobní informace.

Blatný uvedl, že by rád, aby se odměny dostaly na účet řadových zdravotníků v dubnu ve výplatě za březen, ale poznamenal, že to nezáleží jen na něm.

Podle prezidenta České lékařské komory Milana Kubka tím kabinet Andreje Babiše jen ukazuje, že mu na zdravotnících příliš nezáleží.

„Nechci hodnotit práci úředníků na ministerstvu zdravotnictví. Připadá mi ale naprosto trapné, že se zdravotníci marně doprošují již několik měsíců finanční odměny za podzimní boj s epidemií,“ zdůraznil Kubek.

Dnes již bývalý náměstek Jana Blatného Aleksi Šedo si přišel za 4 měsíce na 100 tisíc. Není přitom bez zajímavosti, že dosud stále sloužící náměstek Vladimír Černý, který se objevuje v televizních pořadech i na tiskových konferencích, odměny zatím nedostal. A prý je mu to úplně jedno.

Ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR Ladislav Dušek odměny dlouhodobě odmítá.

„Odmítl jsem odměny a požádal jsem, abych žádnou nedostal a mohly být dány jiným pracovníkům. Zejména kolegům, kteří vyvíjejí systém ISIN (Informační systém infekčních nemocí), nebo analytikům, kteří mají během měsíce i dvanáct nočních směn. Je to takhle spravedlivější,“ odpověděl na dotaz serveru.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…