Odporné svinstvo. K*etén a slintal. Jiří Pospíšil se ostře pustil do Miloše Zemana kvůli roku 1968. A přišla drsná reakce

15.08.2018 18:28

Prezident Miloš Zeman čelí již několik let za sebou kritice, že se nijak výrazně nevyjadřuje k sovětské okupaci Československa, která započala v srpnu 1968. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček svého šéfa opakovaně hájil slovy, že prezident projevil odvahu již v dobách okupace, kdy to bylo mnohem obtížnější, a dnes nikomu nemusí dokazovat svou odvahu. Jenže řadě lidí toto vysvětlení nestačí a prezidenta nadále kritizují. Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si kvůli tomu o sobě mohl přečíst celou řadu nepěkných slov.

Odporné svinstvo. K*etén a slintal. Jiří Pospíšil se ostře pustil do Miloše Zemana kvůli roku 1968. A přišla drsná reakce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Ovčáček

„Zeman projev k výročí invaze nechystá. Byl odvážný v době, kdy odvaha nebyla levná,“ napsal Ovčáček na sociální síti Facebook k padesátému výročí vpádu sovětských tanků do naší vlasti. Pan Michael Kabát se hradního mluvčího otázal, zda Zeman přehlíží srpnové výročí na rozkaz z Kremlu. Padla také slova o tom, že je to ostuda a jde o pokus hanobit české dějiny. „Dostal rozkaz z Kremlu? Naprosto ostudné. Hanobení českých dějin a neskutečná neúcta,“ napsal pan Kabát.  

Anketa

Oceňujete práci naší velvyslankyně v Sýrii Evy Filipi?

93%
7%
hlasovalo: 4633 lidí

Ovčáček se ale okamžitě ohradil. České dějiny podle něj nehanobí Zeman, ale „liberálové“. „Omyl. České dějiny hanobí nenávistní ‚liberálové‘. Dědici agresivních bolševiků,“ odvětil Ovčáček. Hradní mluvčí také připomněl, že Miloš Zeman oznámil už na počátku normalizace, že nesouhlasí s okupací, a byl za to vyhozen z práce. „Svůj odvážný projev už pan prezident pronesl. Když za počínající normalizace prohlásil, že nesouhlasí s okupací. Za tento postoj byl vyhozen z práce, z Vysoké školy ekonomické. Takový projev vydá za tisíce čistě formálních a neupřímných proslovů, které 21. 8. jistojistě zazní,“ zdůraznil Ovčáček.

Tím však svou slovní kanonádu ještě neukončil. Na kritiky Miloše Zemana se obořil, že vůči hlavě státu používají stejný slovník, který před lety používali komunističtí normalizátoři. „To jsme to dopracovali. U příležitosti 50. výročí 21. 8. 1968 se horečně derou dopředu jedinci, kteří odsuzují Miloše Zemana úplně stejně jako normalizační komunisté, kteří ho vyhodili z práce kvůli nesouhlasu s okupací. A pak ho z práce vyhodili ještě dvakrát, v roce 1984 a 1989,“ dopsal ještě Ovčáček.

Novinář a politický komentátor serveru Seznam Zprávy.cz Jindřich Šídlo však nabídl trochu jiný pohled na současné dění na Hradě. Poukázal na to, že prezident sice nechystá prohlášení k padesátému výročí okupace, ale zato podpořil koncertní turné ruského armádního sboru Alexandrovci. „Nejdůležitější prohlášení prezidenta republiky k 50.výročí okupace. Záštita nad turné Alexandrovců,“ napsal Šídlo.

Sluší se připomenout, že Ruská federace je nástupnickým státem Sovětského svazu a sovětská armáda byla hlavní invazní silou mířící do Československa.

Jindřich Šídlo ale nebyl jediný, kdo poukázal na propojení prezidenta Zemana s Alexandrovci. V minulosti na toto propojení poukázal např. europoslanec Jaromír Štětina zvolený za TOP 09. „I ‚zpívající okupanti‘ jsou okupanti. Momentálně ruská armáda, jejíž součástí Alexandrovci jsou, okupuje část území tří samostatných států: Moldávie, Ukrajiny a Gruzie,“ upozornil Štětina již v roce 2015.

Současný předseda TOP 09 Jiří Pospíšil Zemana požádal, aby padesáté výročí počátku sovětské okupace naší země nepřehlížel.

„Vyzývám Vás, abyste nezanedbal své ústavní povinnosti a důstojně připomenul událost, která měla za následek nejen stovky mrtvých v průběhu sovětské invaze, ale i více než sto tisíc emigrantů, kteří utekli z Československa do konce roku 1969, a dále i stovky tisíc lidí, kteří byli vyhozeni z práce nebo jim bylo zakázáno studium, protože odmítli podepsat souhlas se sovětskou okupací. Bez ohledu na Vaše proruské sympatie jsme oba občané jedné země, která v roce 1968 snila svůj sen o realizaci spravedlivého společenského řádu. Okupace tyto sny zastavila. Vy se už několik let odmítáte veřejně účastnit jak pietních aktů za mrtvé, tak i oficiálních akcí, na kterých si lidé invazi vojsk Varšavské smlouvy připomínají,“ napsal Pospíšil v prohlášení, které uveřejnila TOP 09.

Anketa

Je Václav Klaus mladší dobrý politik?

91%
9%
hlasovalo: 14168 lidí

I na to měl Ovčáček odpověď. TOP 09 podle jeho názoru výročí okupace politicky zneužívá v předvolební kampani, což se prý hradnímu mluvčímu bytostně příčí. „Navíc je to odporné a nehorázné svinstvo. TOP 09 se sprostě otírá o člověka, který byl vyhozen z práce pro nesouhlas s okupací,“ uvedl Ovčáček.

Pod příspěvkem Jiřího Ovčáčka se rozjela diskuse, ve které na Pospíšilovi nezůstala nit suchá. Byl mimo jiné hrubě napaden a označen za „svini“. Europoslanec Pospíšil si vysloužil také nálepku „slintala“, „slizouna“ a tak podobně.

Ve slušnějších příspěvcích diskutující připomínali také výročí nacistické okupace zbytku Československa.

Zazněl dokonce názor, že tanky, které vjely do naší země, nás neokupovaly, ale údajně jen prodloužily o dvacet let dobu, po kterou jsme měli zadarmo léky.

reklama

autor: mp

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…