Odsouzený Vrabel: Advokát měl zážitek s glosátorem Reflexu. A nevěřil, co řekl soudce o svobodě slova

27.04.2023 16:34 | Ze sítí

Pořadatel protivládních demonstrací Ladislav Vrabel dostal čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl za šíření poplašné zprávy. Soudce Lukáš Svrček tak rozhodl kvůli jeho výrokům, že Česko má v plánu použít proti Rusku jaderné zbraně. Podle Vrabelova advokáta Radka Suchého je nepravomocné rozhodnutí soudu další trhlinou v českém právním státě.

Odsouzený Vrabel: Advokát měl zážitek s glosátorem Reflexu. A nevěřil, co řekl soudce o svobodě slova
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel a spolek ČR na 1. místě na Václavském náměstí

Soud uložil Vrabelovi za šíření poplašné zprávy čtyřměsíční podmíněný trest s odkladem na rok a půl kvůli Vrabelovým výrokům o tom, že Česko plánuje použít jaderné zbraně proti Rusku, načež přijde ruský útok na Česko. Podle soudce Lukáše Svrčka jsou taková vyjádření schopná vyvolat v části společnosti obavy a znepokojení.

„I demokracie má nějaké své ústavní limity,“ prohlásil Svrček s tím, že výroky o jaderných útocích tyto limity překročily. Rozhodnutí soudu zatím není pravomocné. Státní zástupkyně si podle informací serveru Aktuálně.cz ponechala lhůtu pro případné odvolání, původně pro Vrabela navrhovala o dva měsíce delší podmíněný trest.

Vrabel všechna obvinění odmítl a své stíhání považuje za politickou snahu umlčet opozici. To však soudce Svrček odmítl. „Není tak známou osobou, aby jakákoli politická reprezentace měla potřebu ho pronásledovat,“ uvedl soudce.

Vrabelův advokát Radek Suchý verdikt soudu označil na svém facebooku jako trhlinu v právním státu. „Ladislav Vrabel byl dnes nepravomocně odsouzen za šíření poplašné zprávy. Právní stát dostal další trhlinu. Jednání skončilo v nepřítomnosti klienta mým konfliktem se soudcem,“ uvedl Suchý.

Advokát současně popsal, co se odehrávalo v soudní síni, kde na něj měl za přihlížení soudce pokřikovat pan Martin Bartkovský, vystupující u soudu jako redaktor, respektive „glosátor“ webu časopisu Reflex.

Suchý se pozastavil zejména nad výrokem soudce o limitech demokracie. „Co mne dnes poměrně šokovalo u soudu s L. Vrabelem, byl výrok soudce, že svoboda slova už nemůže být taková, jak jsme si mysleli v roce 1989, ale že má ústavní limity,“ reagoval Suchý.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vlastizrádná a zrůdná vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekapitánkorkorán , 27.04.2023 19:40:56
nastoluje s podporou úplatných soudů atmosféru strachu, která zde nebyla ani za komančů !!

|  12 |  0

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…