Odstupující Drábek se na obrazovce dušoval, že o žádné trestné činnosti nic nevěděl

04.10.2012 21:25

„V nevinu Vladimíra Šišky stále věřím,“ prohlásil odstupující ministr práce a sociálních věcí v pořadu Hyde Park na obrazovce ČT24. O dění ve svém resortu prý věděl a popírá, že by kromě klasických obchodních jednání docházelo k trestné činnosti.

Odstupující Drábek se na obrazovce dušoval, že o žádné trestné činnosti nic nevěděl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaromír Drábek

Drábek uvedl dva důvody, proč zůstal ve své funkci až do konce října. „Kdybych odstoupil hned, tak dosáhnu toho, že ministerstvo zůstane nejen bez ministra, ale i bez prvního náměstka, což nemůžu dopustit,“ vysvětlil a dodal, že chce nabídnout dostatečný časový prostor pro nalezení nového ministra práce a sociálních věcí.

Okamžitá rezignace by prý navíc mohla ohrozit současné projekty, jako například důchodovou reformu. Na jeho bedrech v současnosti leží i přerozdělování věcných kompetencí prvního náměstka Vladimíra Šišky, na kterého je uvalena soudní vazba.

Žádné zametání stop

Veškeré spekulace hovořící o tom, že vymezený čas věnuje Drábek zametání stop, důrazně odmítl. Popřel i hlasy hovořící o tom, že by Šiška jen plnil úkoly ministra financí Miroslava Kalouska.

Stále si stojí za tím, že věří v nevinu Šiškova jednání. „Morální odpovědnost na sebe neberu, protože jsem se ničím neprovinil. Beru na sebe však politickou odpovědnost, protože můj první náměstek byl vzat do vazby,“ uvedl.

O protiprávním jednání neměl prý ani tušení

Známý je fakt, že Šiška a Drábek jsou douholetí přátelé a spolupracovníci. Odstupující ministr práce a sociálních věcí prohlásil, že věděl, co se kolem zakázek na ministerstvu děje, avšak podle něj probíhala pouze standardní obchodní jednání. „Samozřejmě, že člověk nemůže vyloučit nikdy nic, u čeho sám nebyl, ale v nevinu pana Šišky věřím,“ řekl.

„A navíc, kde by se u nás na ministerstvu oněch sto milionů vůbec vzalo?“ zeptal se Drábek s tím, že zakázky se vždy v jeho resortu přiřazovaly zákonným způsobem, tedy podle výběrových řízení. Pokud však přesto soud prokáže protiprávní jednání, o žádném prý neměl ani tušení. „To naprosto jednoznačně garantuju,“ zdůraznil svou nevinu.

Skandální postup policie

Po Šiškově zatčení Drábek prohlásil, že postup policie je skandální. Nyní měl možnost se k němu vyjádřit. Nejvíce mu prý vadilo, že policisté nebyli schopní mu odpovědět, o co se jedná a proč na ministerstvu vlastně zasahují. „Byla to pro mě z emocionálního hlediska velmi obtížná situace,“ přiznal.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…