Odvolání prezidenta. O tom píší noviny

04.11.2014 7:39

Prezident Miloš Zeman prý svým svérázem v nedělních Hovorech z Lán vyděsil politiky. Někteří podle MF Dnes dokonce chtějí svému znechucení dát politickou formu v podobě výrazného změkčení pravidel pro odvolání hlavy státu.

Odvolání prezidenta. O tom píší noviny
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

Anketa

,,Kunda, hovno, zkurvili". Taková slova použil v přímém rozhlasovém přenosu prezident Miloš Zeman. Co vy na to?

hlasovalo: 52773 lidí

„Byla to hrubá neslušnost a u normálního člověka by to bylo kvalifikováno jako výtržnictví,“ nechala se slyšet zelená senátorka Eliška Wagnerová. I premiér Bohuslav Sobotka si přisadil: „Prezident by se tak vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým,“ uvedl.

Politici si prý uvědomují, že poněkud svéráznější rozhlasový rozhovor, ve kterém Miloš Zeman odprezentoval vulgární překlad názvu kapely Pussy Riot a podobně expresivně okomentoval i neúspěch vlády při tvorbě služebního zákona, nemůže být dostatečným důvodem pro odvolání hlavy státu.

Přesto je tento moment podnítil k úvahám, zda by do budoucna nebylo vhodné poněkud zmírnit pravidla, která by umožnila popohnat prezidenta před Ústavní soud, jenž by posuzoval, zda prezident nespáchal velezradu, porušení ústavního pořádku, nebo kroky proti demokratickému řádu. Právě to jsou totiž důvody, které mohou vést k jeho odvolání.

Když byla schválena přímá volba prezidenta, došlo totiž ke zpřísnění podmínek pro podání ústavní žaloby. Mělo to být proto, aby zákonodárci nemohli tak snadno potírat vůli voličů v přímé volbě. Zatímco do té doby postačovalo, aby se na žalobě shodl Senát, nově to musí být obě komory Parlamentu, a ještě třípětinovou ústavní většinou.

Politici nyní doporučují, aby se pravomoc vrátila pouze Senátu. „To by se rozhodně mělo vrátit,“ říká Eliška Wagnerová. Souhlasí i předseda ústavně právního výboru sněmovny Jeroným Tejc. „Současný model je extrémně přísný, byl bych pro, abychom jej upravili,“ říká. Pozastavuje se nad tím, že mnohem menší počet zákonodárců - prostá většina obou komor - postačuje i k vyhlášení válečného stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…