Odvolání prezidenta. O tom píší noviny

04.11.2014 7:39 | Zprávy

Prezident Miloš Zeman prý svým svérázem v nedělních Hovorech z Lán vyděsil politiky. Někteří podle MF Dnes dokonce chtějí svému znechucení dát politickou formu v podobě výrazného změkčení pravidel pro odvolání hlavy státu.

Odvolání prezidenta. O tom píší noviny
Foto: hns
Popisek: Hovory z Lán, ilustrační koláž

„Byla to hrubá neslušnost a u normálního člověka by to bylo kvalifikováno jako výtržnictví,“ nechala se slyšet zelená senátorka Eliška Wagnerová. I premiér Bohuslav Sobotka si přisadil: „Prezident by se tak vyjadřovat neměl. Sráží to pověst prezidentského úřadu, dává to velmi špatný příklad zejména mladým,“ uvedl.

Politici si prý uvědomují, že poněkud svéráznější rozhlasový rozhovor, ve kterém Miloš Zeman odprezentoval vulgární překlad názvu kapely Pussy Riot a podobně expresivně okomentoval i neúspěch vlády při tvorbě služebního zákona, nemůže být dostatečným důvodem pro odvolání hlavy státu.

Přesto je tento moment podnítil k úvahám, zda by do budoucna nebylo vhodné poněkud zmírnit pravidla, která by umožnila popohnat prezidenta před Ústavní soud, jenž by posuzoval, zda prezident nespáchal velezradu, porušení ústavního pořádku, nebo kroky proti demokratickému řádu. Právě to jsou totiž důvody, které mohou vést k jeho odvolání.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…