Okamura: Současný ekonomický systém vede k tomu, že obrovská část lidí má jen minimální úspory

26.01.2021 22:07

„Současný globalistický ekonomický systém, který je kombinací toho nejhoršího z kapitalismu a socialismu (privatizace zisků a socializace ztrát), vede k tomu, že obrovská část lidí má jen minimální úspory, má problém vyjít s výplatou a zisk se koncentruje do rukou dolarových multimiliardářů a nadnárodních korporací, zatímco drobní podnikatelé mají co dělat, aby vůbec přežili, a běžní zaměstnanci jsou nadnárodními korporacemi sedřeni z kůže a dřou za almužnu,“ sdělil předseda SPD na sociální síti.

Okamura: Současný ekonomický systém vede k tomu, že obrovská část lidí má jen minimální úspory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

To prý dokazují data, které dále uvádí. Řešením by podle Okamury mělo být obnovení soběstačnosti naší země. „Aby ji nevysávali globální kapitalisté, a podpořit slušné pracující lidi, aby nemuseli živit korporace a nepřizpůsobivé,“ dodává. 
 
Více než polovina Čechů má nyní podle předsedy SPD problémy vyjít s výplatou. „Každý desátý si musí před výplatou půjčit, navíc 43 procent lidí žije od výplaty k výplatě. Před nouzovým stavem to bylo 28 procent lidí, ukázal průzkum úvěrové společnosti Fair Credit mezi 880 respondenty z konce dubna.“
 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec
 
Dále cituje průzkum České bankovní asociace ohledně finanční gramotnosti Čechů, do něhož se zapojilo 1102 respondentů ve věkovém rozmezí od 18 do 79 let. Podle něj by polovina respondentů se svými úsporami vyšla až půl roku. Zhruba třetina lidí má vytvořenou rezervu, která jim vystačí na tři měsíce, ale 18 procent lidí by v případě výpadku příjmů dokázalo přežít jen pouhý měsíc.
 
„To jsou opravdu varovná čísla dokazující, že současný vládnoucí systém vyhovuje jenom úzké vrstvě miliardářů, kteří těží ze svého monopolu a vlivu na politiky a média, a také vyhovuje nepřizpůsobivým, kteří pracovat nechtějí a pobírají dávky. Slušný pracovitý člověk, příslušník střední třídy, musí ze svých daní financovat tyto dvě parazitické struktury. Ukazuje se, že současný ekonomicko-politický systém je kombinací toho nejhoršího ze socialismu i kapitalismu, jedná se o kombinaci neomarxismu s neoliberalismem. Tyto dvě ideologie se snoubí v totalitní Nový světový řád, který má zlikvidovat střední třídu, národy, rodiny a tradiční hodnoty jako pilíře starého řádu. Vidíme obrovské příjmové nerovnosti a že nejbohatší stále více bohatnou a chudí stále více chudnou,“ uvedl Okamura. 
 

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí
Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj prý zase upozorňuje, že je současným systémem rapidně poškozována střední třída, která je oporou stability společnosti „Autoři studie ukazují, že se ve většině vyspělých zemí včetně České republiky střední třída potápí, protože pro mladou generaci je stále těžší tohoto statusu dosáhnout. Zatímco v generaci narozené po druhé světové válce patřilo ke střední třídě na 70 procent dvacátníků, mezi takzvanými mileniály je to 60 procent. Do střední třídy patří podle studie člověk, který vydělává od 75 do 200 procent mediánu. Ten v Česku činil na konci roku 2018 necelých 30 tisíc korun.
 
Cena za životní styl střední třídy podle studie roste navíc rychleji než inflace. Nejvíce rostou výdaje na bydlení. Výdělky středostavovských domácností dle studie za posledních deset let stagnovaly a medián v posledních 30 letech rostl třikrát pomaleji než u deseti procent nejbohatších obyvatel. Problémem je i zadlužování. Zhruba jedna z pěti domácností utrácí více, než vydělává, a střední třída je tak zadlužená v průměru více než nejchudší i nejbohatší obyvatelé. Každá druhá rodina pak udává finanční potíže před výplatou a 40 procent lidí se cítí zranitelných v případě nenadálého zvýšení výdajů,“ uvádí předseda SPD. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…