Okamura nás musí milovat. Až toto Rakušan uvidí, pukne

09.02.2022 13:13 | Ze sítí

Vládní koalice protlačila novelu pandemického zákona v legislativní nouzi Poslaneckou sněmovnou, v druhé komoře to ale rozhodně nebude mít jednoduché. Hned několik vládních senátorů otevřeně deklarovalo, že „Pandu“ nepodpoří a nepomáhá ani podpora od Miloše Vystrčila. Ústavněprávní výbor doporučil plénu Senátu zamítnout návrh novely pandemického zákona. Senátor STAN Canov se vzepřel svému předsedovi Rakušanovi slovy, že jde o „blázinec“ a že „Okamura nás musí milovat“.

Okamura nás musí milovat. Až toto Rakušan uvidí, pukne
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda hnutí STAN Vít Rakušan

Obsáhlý soubor argumentů proti sepsal senátor Václav Láska, předseda klubu SENATOR 21, blízkého Pirátům. „V legislativní nouzi zavádět novotu v podobě nařizování karantény přes SMS je fakt přes čáru. Naše politická reprezentace se často hrozí elektronických voleb (aby je někdo nezneužil), ale dávat lidem domácí vězení přes SMS je ok?“ podivuje se.

Omezení soudního přezkumu, které zákon zavádí, jej jako právníka velmi dráždí.

Láska upozornil také na to, že vláda původně chtěla napařit občanům pětinásobné pokuty, než kolik nakonec schválila Sněmovna a výrazně přidat pravomoci ministerstvům vnitra a obrany. To zmařily až pozměňovací návrhy ve Sněmovně.

Senátor Michael Canov z klubu STAN se o novele vyjádřil stručněji jako o „totálním blázinci“ a také pro ni nechce zvednout ruku. „Senátor je povinen dle ústavního slibu ústavu a zákony zachovávat,“ zdůrazňuje Canov. Ten na síti také sarkasticky poznamenal: „Okamura nás musí milovat, takové nahrávky na smeč, to mohl jen snít.“

Jeho kolega z klubu Zdeněk Hraba nepodpořil už vloni původní verzi pandemického zákona a po prostudování návrhu novely ze Sněmovny odmítá hlasovat i pro jeho novelu. Pobouřilo jej především zneužití stavu legislativní nouze, který zabránil pořádné debatě a uplatnění připomínek.

Novela se podle Hraby napsala narychlo za pár týdnů a je to na ní bohužel vidět. Upozornil například na nejasný výklad odkladného účinku námitky proti umístění do karantény, který se doplňoval až pozměňovacím návrhem ve Sněmovně.

„Myslím, že není nutné na to spěchat, když sama vláda teď mluví o zmírňování opatření a zrušení stavu pandemické pohotovosti. Je velmi pravděpodobné, že vlna omikronu bude passé ještě dříve, než novela nabude účinnosti,“ uzavřel Hraba. Jeho odpor je pro koalici velmi nepříjemný už proto, že se jedná o předsedu senátní komise pro Ústavu a místopředsedu ústavněprávního výboru.

Ústavněprávní výbor dopoledne JEDNOHLASNĚ doporučil plénu Senátu zamítnout návrh novely pandemického zákona.

CELÉ VYJÁDŘENÍ SENÁTORA HRABY

A nakonec se k normě vyjádřil rezervovaně i předseda jejich senátorského klubu Jan Horník. Ten patřil mezi senátory, kteří podali ústavní stížnost proti povinnému očkování a stěžoval si, že za to čelí hrubým nadávkám, že je antivaxer. Nyní se svému twitteru svěřil se svým snem, ve kterém přichází do Senátu Petr Fiala a žádá senátory, aby novelu sepsanou narychlo v legislativní nouzi raději odmítli.

Senátorů, kteří neřekli jasně, že budou hlasovat proti, ale věcně proti novele pandemického zákona vyjádřili ostrý nesouhlas, je ale výrazně více. Včetně prvního místopředsedy komory Jiřího Růžičky, který je navíc spolustraníkem ministra Válka v TOP 09.

„Definitivně se podařilo dostat do jednoho šiku rozumné lékaře, právníky, lidi, kteří této vládě fandili, ale také pravicové extremisty, proruské trolly, nedemokratické strany, antivaxery i magory,“ postěžoval si.

Výhrady má podle informací ParlamentníchListů.cz ještě mnoho dalších senátorů, dost často z vládních klubů. I komentátor Erik Best poznamenal, že „poradci, kteří si Fialu omotali kolem prstu a přesvědčili ho o nutnosti protlačit ve Sněmovně novelu pandemického zákona, to nebudou mít s ochočením senátorů tak jednoduché“.

Předseda Senátu Miloš Vystrčil naopak návrh podporuje a sdílí argumentaci senátora ODS Ondřeje Šimetky, že novela není totalitou, ale pouze „dočasnou pojistkou“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

4:44 „Němci – naši nejbližší přátelé.“ Festival v Plzni vzbudil vášně

Necelý týden před oslavami osvobození se v Plzni uskutečnily česko-německé, respektive bavorské dny …