Okamura obvinil politiky z plánu, jak ublížit důchodcům

19.04.2018 15:05

Pevná část důchodů se možná zvýší o procentní bod na deset procent a lidem starším 85 let vzroste měsíční penze o tisíc korun. Změny předpokládá vládní důchodová novela, kterou v dnešním úvodním kole podpořila Sněmovna. Někteří poslanci upozorňovali na to, že se nejedná o penzijní reformu. Předlohou se nyní bude zabývat sociální a rozpočtový výbor. Na projednání budou mít měsíc místo obvyklých dvou.

Okamura obvinil politiky z plánu, jak ublížit důchodcům
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Předlohu v diskusi podpořili poslanci SPD, jejich předseda však trvá na tom, že nenabízí řešení. „Zvýšení o tisíc korun je velmi správný krok, ale popravdě řečeno, dotkne se necelých 200 tisíc lidí,“ řekl Tomio Okamura s tím, že z tohoto počtu více než dvě třetiny jsou ženy, takže jejich důchody jsou podle jeho názoru i po zvýšení katastrofálně nízké, většinou pod deset tisíc. Zdůraznil také, že na bydlení v Praze, ale zřejmě ani v Brně, dnes nestačí ani průměrný důchod, ani podprůměrný důchod zvýšený o tisícovku.

„Někdo z ostatních politiků by asi nejraději strčil staré lidi do nějakého domova pro seniory, jelikož byty v Praze si podle jejich názoru přece zaslouží hlavně kanceláře a boháči,“ rýpnul si Okamura a dodal, že problém nízkých důchodů neřeší ad hoc změny v momentech, kdy nějaká vláda potřebuje hlasy důchodců, a tak jim přihodí nějakou stovku navíc. „Navrhovanou novelu zákona samozřejmě podpoříme, ale bereme ji jako záplatu do doby, než připravíme skutečné systemové změny,“ dodal Okamura.

  • Vídeo z projevu ZDE

„Tedy na to, že probíráme takhle závažnou věc, tak nás tady mnoho není,“ poznamenala Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „To je asi docela negativní, myslím, symbolika vůči i těm, o kterých tady teď hovoříme, protože hovoříme o 2,5 milionu lidí minimálně. Ale budiž. Aspoň někteří jsme tady zůstali jako stateční,“ řekla. Pevná výměra penzí je pro všechny stejná a vychází z průměrné mzdy. Její zvýšení oslabí zásluhovost, takže se velké části seniorů a seniorek bude penze zvyšovat pomaleji než dosud.

V příštím roce se však opatření kvůli přechodnému ustanovení ještě neprojeví. Na snížení zásluhovosti Pekarová Adamová také poukázala „Naše důchody budou více rovnostářské. Bude to poškozovat až 60 procent příjemců," řekla a připomněla, že na malou zásluhovost penzí poukazoval v minulosti Ústavní soud.

Podle Víta Kaňkovského (KDU-ČSL) by si čeští senioři v době ekonomického růstu jednoznačně zasloužili a zaslouží, aby se dobrá ekonomická kondice ČR projevila i na výši jejich penzi. „Jsem přesvšdčen, že právě proto, že je česká ekonomika v dobré kondici, jsou opatření vlády směrem k seniorům, tedy v tomto konkrétním případě k výši jejich penzí, nedostatečná,“ uvedl a dodal, že podpora seniorů by měla být prioritou vlády a Sněmovny v jakémkoliv čase a v jakémkoliv složení. V tomto s ním souhlasil i Mikuláš Ferjenčík (Piráti), jenž však upozornil na to, že důchodový systém se vrátí opět do minusu.

„Nejde o žádnou reformu, ale jen o dílčí zásah do penzijního systému,“ poznamenal zpravodaj Jan Bauer (ODS). Cílem změn je podle ministryně práce a sociálních věcí Jaroslavy Němcové (ANO) přispět ke zvýšení životní úrovně důchodců s nízkými důchody, u nichž základní výměra činí významnou část penzí. Leo Luzar (KSČM) prý očekává od novely jen dílčí zlepšení situace důchodců.

Státní rozpočet vyjde navýšení penzí asi na 14 miliard korun, informovala ČTK. Peníze chce vláda získat novelou zákona o Fondu národního majetku, mají jít z privatizačních účtů. Předloha je v dolní parlamentní komoře před prvním čtením.

Pokud bude novela zákona schválena, přesnou částku výměry důchodů na příští rok vláda stanoví v září podle nových pravidel. Zvýšení důchodů o tisíc korun pro seniory nad 85 let návrh zákona přímo stanovuje k 1. lednu 2019. Podle autorů návrhu je třeba starším seniorům přidat více kvůli jejich vyšším výdajům na péči a léky. Důvodem je i to, že starší senioři mají nižší penze než ti mladší. Před 30 lety nastupovali do starobního důchodu s nižší částkou. I když se jim později přepočítala, stále je výrazně menší, než mají mladší důchodci.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…