Okamura si chtěl u Úsvitu vydělat 46 milionů! Zkoumali jsme tři roky starý dokument

18.10.2017 14:01

KAUZA ParlamentníListy.cz získaly dokumenty, ze kterých vyplývá, že Tomio Okamura, dnešní lídr hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury, zamýšlel od svého dřívějšího politického hnutí, Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, získat 46 milionů korun. Straně chtěl totiž dodávat „služby mediálního poradenství“ za necelý milion korun měsíčně, a to až do konce čtyřletého volebního období.

Okamura si chtěl u Úsvitu vydělat 46 milionů! Zkoumali jsme tři roky starý dokument
Foto: Daniela Černá
Popisek: Tomio Okamura hodnotil guláše na tradičním festivalu ve Valašském Meziříčí

Okamurovy služby „mediálního poradenství“ pro Úsvit přímé demokracie neměly být zrovna levné. Měsíčně si za ně měl současný šéf SPD od Úsvitu podle dokumentu, který ParlamentníListy.cz získaly, účtovat necelý milion (958 333) korun. Hnutí si rovněž mělo od Okamury půjčit, a to celkem 500 tisíc korun na šestiprocentní úrok.

Jenže u pár milionů to skončit rozhodně nemělo. Okamura totiž dohodu uzavřel s Úsvitem (na jedné straně podepsal Okamura jako fyzická osoba, na straně druhé pak jako Okamura - předseda hnutí Úsvit) na celé jedno volební období, tedy čtyři roky. V případě, že by tedy došlo k naplnění jeho původního úmyslu, přišel by si za celou dobu trvání dohody na necelých 46 milionů korun.

Když v roce 2013 Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury uspěl ve sněmovních volbách, se ziskem 6,8 procenta si ve Sněmovně rozdělil celkem 14 mandátů. Strana, kterou Okamura zakládal, si tak přišla na nemalý státní volební příspěvek. Ten představuje určitou finanční částku na jeden získaný hlas a nárok na něj získává ve volbách každá strana či hnutí, které se podaří překonat zákonem stanovenou hranici jednoho procenta.

Podle informací ParlamentníchListů.cz měl Okamura vystavit celkem čtyři faktury, které ovšem následně poté, co se před lety kauza rozplizla v médiích, stornoval. O podivných platbách v rámci Úsvitu informoval například  časopis Reflex, který se údajně měl dostat k dokumentům pocházejícím přímo ze stranického účetnictví. Co s penězi Tomio Okamura zamýšlel, se ParlamentnímListům.cz zjistit nepodařilo. Okamura je mohl plánovat využít ve prospěch nové politické strany, nebo ve svůj osobní. Pravdou je, že nejasnosti okolo vyvádění peněz ze strany významnou měrou Úsvit poznamenaly a vedly v rámci strany ke sporům, které vyústily až v rozkolu. 

V roce 2013 navíc Okamura dodal Úsvitu dvě nové s. r. o., které měly hnutí zprostředkovávat poradenství v oblasti médií, ATM a 10 minutes. Podle informací ParlamentníchListů.cz fakturovaly obě firmy hnutí měsíčně zhruba jeden milion korun dohromady. Mělo se jednat o typ práce jako například: Příprava odpovědí pro Českou televizi, příprava odpovědí pro ParlamentníListy.cz, sdělil nám zdroj dobře obeznámený se situací. O firmách, z nichž jedna sídlila v rozpadlé ruině domu, informovala již dříve například Česká televize. Dvojici firem se dříve věnovaly i ParlamentníListy.cz.  

Zajímavostí v této souvislosti bude, že Tomio Okamura v několika veřejných vystoupeních opakovaně uvedl, že od jara do června 2013, tedy v období, než bylo hnutí Úsvit založeno, dal 10 milionů korun na volební kampaň. Tyto prostředky si chtěl smlouvou, kterou vidíte výše, údajně vrátit. Zarážející ovšem je, že smlouvu, kterou uzavřel de facto sám se sebou, spočítal na celkovou sumu 46 milionů. Tudíž i kdyby deset milionů do kampaně skutečně dal, tak není jasné, za co chtěl vyúčtovat zbývajících šestatřicet milionů korun. Dodejme také, že podle našich důvěrných zdrojů přímo z Úsvitu Okamura hned několik milionových faktur vystavil a peníze obdržel. Až poté, co se kauzou začala zabývat média a docházelo k rozkolu v Úsvitu, tyto inkriminované "účetní záznamy" stornoval.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

reklama

autor: Jonáš Kříž

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

20:25 Debakl Nerudové. „Nemá na to. Ještě že není prezidentka.“ Po debatě se jedna hvězda rozjela

Vystoupení Danuše Nerudové v superdebatě lídrů kandidátek do eurovoleb jako „historický debakl“ zhod…