Okamura ve sněmovně, lidovci s Gazdíkem v řiti. Nový průzkum

16.02.2017 12:35

Je tu další předvolební průzkum agentury SANEP. Andrej Babiš může zůstat v klidu, protože dál s převahou vede. I když mírně oslabil. Zato Starostové a nezávislí (STAN), kteří oznámili vytvoření společné dvojkoalice s lidovci, by se možná měli začít hodně bát.

Okamura ve sněmovně, lidovci s Gazdíkem v řiti. Nový průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura odvolil do Senátu Parlamentu ČR

Únorový prozkum předvolebních preferencí voličů ukázal, že přibližně 28.5 procenta respondentů hodlá v nadcházejících sněmovních volbách odevzdat hlas Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. V lednu se hnutí těšilo podpoře 28,6 procentům občanů. Druhá skončila ČSSD se ziskem téměř 18 procent. V lednu jí plánovslo odevzdat svůj hlas asi 15,8 procenta dotázaných. Na bronzové příčce se umístili komunisté se 12,1 procenty hlasů, takže si mírně polepšili, protože v lednu jim hodlalo odevzdat svůh hlas 11,9 procenta dotázaných.

ODS zažívá mírný sestup. Zatímco ještě v lednu uvažovalo 10,2 procenta občanů, že vhodí do volební urny lístek s logem občanských demokratů, v únoru už je to 9,8 procenta dotázaných. Takřka totéž platí u lidovců. V lednu pro ně chtělo hlasovat asi 6,7 procenta dotázaných a v únoru už to je 6,5 procenta.

Celý průzkum naleznete zde

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Zato SPD Tomia Okamury podle průzkumů roste. V lednu chtělo pro stranu hlasovat 6,1 procenta dotázaných, zatímco v únoru volbu této strany zvažuje 6,4 procenta občanů. Teprve za Okamurou skončila TOP 09 Miroslava Kalouska s 5,6 procenty. V lednu zvažovalo volbu strany s čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem 6,1 procenta lidí.

Ostatní politické strany zůstávají před branami Poslanecké sněmovny. Platí to o Pirátech se ziskem 3,4 procent hlasů, teprve za Piráty se ocitli Starostové a nezávislí s 2,4 procenty. Zelení získali 2 procenta hlasů. Politický peloton uzavírá hnutí Úsvit s 0,7 procenta.

Se Starosty souvisí informace o výsledku jejich koaličního partnera, tedy KDU-ČSL. Té naměřili výzkumníci 6,5 procent. Pokud by, jak je plánováno, tyto dva subjekty kandidovaly v oficiální volební koalici, musely by spolu překročit práh 10 procent, což není případ tohoto průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…