Okamura se rozpálil v ČT: Plán obnovy? Peníze z Bruselu? Je to půjčka! Budeme ručit za krachující země EU!

19.07.2021 20:59

Evropská komise (EK) dnes schválila český národní plán obnovy. Získání celých 180 miliard korun Brusel však podmiňuje mimo jiné tím, že české úřady budou důsledně předcházet možným střetům zájmů veřejných činitelů. Jde o likvidaci české ekonomiky, upozornil v ČT24 předseda SPD Tomio Okamura: „Česko bude EU splácet 36 miliard korun ročně do roku 2058 za krachující země,“ uvedl, že se v podstatě jedná o půjčku na základě dluhopisů.

Okamura se rozpálil v ČT: Plán obnovy? Peníze z Bruselu? Je to půjčka! Budeme ručit za krachující země EU!
Foto: Repro ČT
Popisek: Předseda SPD, Tomio Okamura

Z Evropské komise na jedné straně zaznívá, že Česko získá peníze, pouze když vyřeší střet zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO), byť jde o vyjádření neoficiální. Na druhé straně je zde prohlášení české státní tajemnice pro evropské záležitosti, která říká, že Evropská komise by neschválila plán obnovy, kdyby měla obavu, že čerpání peněz ohrožuje střet zájmů.

Okamura v rozhovoru pro ČT24 upozornil, že jediné, co náš stát dostává, je v podstatě půjčka: „My přece nedostáváme peníze od Evropské unie. Česká republika se kvůli tomu zadlužila až do roku 2058. Je to půjčka na základě dluhopisů. Česko ručí společně s ostatními zeměmi EU, dokonce i za dluhy ekonomicky krachující Itálie a Španělska. Budeme splácet 36 miliard korun ročně,“ zdůraznil šéf hnutí SPD.

„My jako SPD jsme s tím nesouhlasili, protože kdyby si Česká republika půjčila samostatně, pokud bychom potřebovali, tak bychom dostali mnohem lepší podmínky. Hlavně bychom nemuseli ručit za krachující Řecko, Itálii a Španělsko,“ uvedl.

Co se týká podmínek o vyloučení střetu zájmů, důrazně připomněl: „V České republice platí české zákony! A rozhodnout o nich mají české orgány. Nejsem příznivcem pana premiéra, ale nehledě na to... já vůbec nechápu, jak tu můžou ostatní politici mlčet k tomu, že se bude rozhodovat takto o našich penězích, které nám budou vypláceny na základě ručení České republiky,“ pokračoval Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Anketa

Lídr které volební strany si zatím v kampani počíná nejzručněji?

27%
1%
1%
48%
1%
11%
hlasovalo: 13722 lidí
„Přes 40 procent z této částky, za kterou dluží Česká republika, dostane Španělsko a Itálie, protože už jim samostatně nechce nikdo půjčit. Je to celé z důvodu, aby se udržela eurozóna,“ pokračoval.

„Opravdu nechápu, jak mohl premiér Babiš, jeho vláda a ostatní opoziční strany přistoupit na to, že ručíme za dluh zemím, které mají vyšší důchody a vyšší platy než Česká republika?!“ rozčiloval se předseda hnutí SPD.

„To je opravdu velmi špatný krok. Z toho jsme měli odstoupit. Pokud jsme potřebovali peníze, měli jsme si půjčit sami. Bez problémů by nám půjčili, nejsme na tom ekonomicky tak špatně jako země, o kterých hovořím. Takže do roku 2058 splácíme 36 miliard ročně za krachující země, na jejichž ekonomiku vůbec nemáme vliv!“ zdůraznil opakovaně.

Peníze plánu obnovy mají jít podle premiéra Babiše na lepší úřady a zdravotnictví. V plánu je například onkologické centrum za deset miliard, modernější železnice, odolnější lesy nebo digitalizované úřady a firmy.

Okamura má však velké problémy se samotnou strukturou těchto projektů: „Struktura je chybná. Přes 60 procent jde na tzv. digitální transformaci a na takový ten zelený úděl apod. Což v podstatě likviduje českou ekonomiku i český průmysl. Co se týká digitální transformace, tak značná část peněz půjde nadnárodním gigantům typu T-mobile, protože se mají zavádět 5G sítě. Do kapes českých občanů toho půjde minimálně,“ zdůraznil, že peníze poputují k velkým nadnárodním firmám.

Samotný plán obnovy musejí ještě schvalovat ministři financí zemí EU. Například u Maďarska se souhlas Evropské komise odkládá kvůli obavám z možné korupce, podle Okamury je však hlavní důvod zcela jiný. „Všichni víme, že je to proto, že Maďarsko má vlasteneckou vládu, a například odmítá některé ideologické direktivy z Bruselu. Třeba aby se před malými školními dětmi propagovaly LGBTI ideologie,“ je přesvědčen Okamura.

Moderátorem ČT24 byl napomenut, že se odklání od tématu, což Okamura odmítl a ve své řeči pokračoval: „Pane redaktore, od tématu se neodkláníme! Maďarsku je dlouhodobě vytýkáno nedodržování jakýchsi imaginárních a nikde nepsaných podmínek EU. Právě Maďarsko je vydíráno tím, že neposlouchá Evropskou unii,“ zdůraznil.

„To znamená: Je to důležitý moment. Je to vydírací potenciál Evropské unie. Přestože Maďarsko samo ručí za ty peníze, tak mu je nechce Unie vyplácet na základě nějakých neomarxistických ideologií,“ konstatoval politik.

„U nás by bylo potřeba dát peníze do podpory dostupnosti bydlení, do zvyšování důchodů, do zvyšování úrovně zdravotnictví. Ale bohužel ani jeden z těch projektů tento problém neobsahuje,“ pokrčil Okamura závěrem nespokojeně rameny. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…