Ombudsman se loučil: Chci zbytek života prožít po svém

21.12.2013 12:05

Ombudsman Pavel Varvařovský oznámil odchod z funkce a několik dnů se nevyjadřoval k tomu, co ho k odchodu z úřadu vedlo. V rozhovoru pro Českou televizi ale prozradil, že by vzhledem ke svému věku rád prožil zbytek života po svém. Rezignace prý rozhodně nesouvisí s případnými neshodami se svým zástupcem Stanislavem Křečkem.

Ombudsman se loučil: Chci zbytek života prožít po svém
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ombudsman Pavel Varvařovský

Když se měl novým zástupcem ombudsmana stát dlouholetý politik za ČSSD Stanislav Křeček, hrozil Pavel Varvařovský rezignací. Nakonec však v úřadě zůstal a dnes říká, že ho k předvánočnímu odchodu z úřadu nevedly nějaké spory uvnitř instituce, ale spíše souhrn vnějších okolností.

"Důvod nějakého rozhodnutí je takové skládání střípků. Já jsem to všechno sečetl a rozhodl jsem se, že už ne. Bez hněvu a zaujatosti jsem se rozhodl, že končím. Kolik mi zbývá, to nikdo nevíme. Mně je 68, takže mi ve statistické rovině zbývá sedm let. Já bych těch sedm let chtěl prožít k obrazu svému,“ prozradil končící ombudsman.

Dočasně úřad povede jeho zástupce Stanislav Křeček a poslanci musí do 60 dnů  - do 20. února - vybrat jeho nástupce. O některých adeptech se již spekuluje. Kandidaturu nevyloučil ani sám Křeček. Dalšími adepty mohou být někdejší premiér Vladimír Špidla nebo olomoucký právník Filip Dienstbier.

Připomeňme, že Varvařovský se stal ombudsmanem v roce 2010 po zesnulém Otakaru Motejlovi. Je to český právník, který zastával i funkci soudce Ústavního soudu, a to mezi lety 1994 až 2004.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…