Omezení imunity zákonodárců? Čtěnáři odpověděla senátorka Paukrtová

01.07.2012 15:58

Nezávislá senátorka Soňa Paukrtová odpověděla na dotaz čtenáře ParlamentníchListů.cz týkajícího se omezení imunity zákonodárců a také trestní a hmotné odpovědnosti za špatná rozhodnutí veřejných čititelů. Senátorka je zároveň autorkou návrhu na omezení imunity zákonodárců.

Omezení imunity zákonodárců? Čtěnáři odpověděla senátorka Paukrtová
Foto: senat.cz
Popisek: Senátorka Soňa Paukrtová

Tento návrh se bude projednávat 18. a 19.7. v plénu Senátu. „Budou se projednávat dva návrhy – jeden omezuje imunitu na dobu výkonu mandátu a druhý zcela ruší trestní imunitu a ponechává pouze indemnitu, tedy beztrestnost za projevy v parlamentu a za hlasování,“ vyjádřila se senátorka.

Ohledně druhého dotazu, týkajícího se odpovědnosti činitelů, se vyjádřila, že záleží na tom, co je to špatné rozhodnutí. „Již dnes podle několika zákonů jsou politici odpovědní za nakládání s majetkem státu, obcí i krajů, o jejich vině či nevině a případném trestu musí vždy rozhodnout nezávislý soud,“ tvrdí Paukrtová.

Naopak za „špatná“ rozhodnutí, která nelze postihnout v rámci zákona, poté rozhodují sami voliči tak, že příště už příslušné politiky nezvolí. Senátorka neví, jak by mělo vypadat konkrétní zpřísnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: afk

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…