Omezení pro Českou televizi i Českou poštu. Vláda připravila specifický dokument

07.05.2017 10:07

Strategickým rámcem České republiky do roku 2030, který v dubnu schválila vláda, by se měly v principu řídit i národní podniky jako Česká pošta nebo veřejnoprávní Česká televize. Bez souhlasu vládních orgánů by tak neměla pošta například redukovat počet poboček, televize by pak v principu neměla omezovat vysílání pro občany. Na dotaz ČTK to připustil bývalý premiér a současný poradce předsedy vlády Vladimír Špidla (ČSSD).

Omezení pro Českou televizi i Českou poštu. Vláda připravila specifický dokument
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Dokument, který se bude aktualizovat každé dva roky, například hovoří o tom, že veřejné služby by měly být pro všechny obyvatele lépe dostupné než v současnosti.

Podle strategického rámce by se měla řídit všechna ministerstva i další samosprávné celky. Jeho dopad by ale v principu měly poznat i veřejnoprávní organizace nebo státní podniky, jako je pošta. „Tam, kde to nějakým způsobem je odpovědnost vlády, tam se to bude řešit. Odpovědnost za poštu má víceméně ministr vnitra, čili ministr vnitra se tímto bude muset zabývat,“ řekl Špidla. Rozhodnutí ministra by pak mělo v principu korespondovat právě se strategickým rámcem. V opačném případě, například při předkládání nejrůznějších ministerských vyhlášek nebo zákonů, by měla zasáhnout rada pro udržitelný rozvoj při úřadu vlády.

Podle Špidly o to však nepůjde při zavírání jedné nebo dvou poboček, ale o strategická rozhodnutí typu plošné redukce míst, kde lidé mohou poštu odesílat. „Tam, kde to nějakým způsobem je v odpovědnosti vlády, tam se to bude porovnávat s tímto materiálem. Proto byl také napsaný, aby některé věci nešly. Není tam nic dogmatického, jsou tam základní cíle, které jsou definovány jako otevřené pojmy. A ty se interpretují v daném kontextu,“ dodal poradce.

Každá další vláda, která přijde po současném kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD), však bude moci tento dokument, který vznikal na základě shody tripartity i dalších organizací tři roky, zrušit nebo jej předělat. Dokud to však neudělá, může jej v praxi každý člověk vládě předhazovat u prakticky jakéhokoliv rozhodnutí.

Dokument má zajistit udržitelný rozvoj ČR do roku 2030. Materiál nastavuje cíle, kterých by Česko mělo dosáhnout v oblasti rozvoje společnosti, hospodářství, obcí a regionů, odolnosti ekosystémů, dobrého vládnutí a propojení se světem.

Naplňování strategie podle Sobotky povede ke zvýšení kvality života všech obyvatel a nasměruje Česko k rozvoji, který je udržitelný po sociální, ekonomické i environmentální stránce. Hlavním ukazatelem rozvoje by se měla namísto klasických ekonomických ukazatelů stát kvalita života.

Strategický rámec ČR 2030 navazuje na sedm let starý obdobný dokument. Konkrétní opatření by vláda měla projednat ještě v letošním roce.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…