Omluvte se umělcům, napsala Zemanovi pražská radní Třeštíková. „Vaše přání zní spíš jako výsměch“

21.03.2020 10:19

Prezident Miloš Zeman prolomil ve čtvrtek několik dní mlčení a vystoupil s projevem, v němž se vyjádřil k aktuální situaci v boji proti šíření nového typu koronaviru. V něm se pustil nejen do opozice, ale také do divadelníků a umělců. „Zatímco jste mlčel, divadla šila roušky. Omluvte se umělcům,“ píše nyní hlavě státu rozčílená pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková v dopisu, na který upozorňuje Forum24.cz.

Omluvte se umělcům, napsala Zemanovi pražská radní Třeštíková. „Vaše přání zní spíš jako výsměch“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radní hl. m. Prahy Hana Třeštíková

Prezident Zeman se v projevu mj. vymezil proti řediteli Divadla Na Jezerce Janovi Hrušínskému. Nejmenoval ho přímo, ale narážel na jeho status na sociální síti Facebook, v němž Hrušínský psal, že pozastavení kulturních akcí je pokusem vlády Andreje Babiše (ANO) o likvidaci Divadla Na Jezerce.

„Například jakýsi divadelní principál zcela nedávno prohlásil, že koronavirus je jenom lehká chřipka, a kritizoval opatření vlády. Ten druhý extrém spočívá v tom, že propadnete panice a strachu,“ uvedl Zeman s tím, že by dnes lidé měli dodržovat vládní opatření a projevovat odvahu.

„Herci, kteří si stěžovali, že nemají kšefty, by udělali lépe, kdyby navštívili domovy důchodců a udělali tam trochu radosti,“ zaznělo také z úst hlavy státu.

Třeštíková takový úder na herce a umělce nenechala bez povšimnutí. „Važený pane prezidente, v Praze jsou desítky divadel, která se ihned po svém uzavření přeměnila na šicí dílny a vyrábí tisíce roušek pro zdravotníky, domovy důchodců, pečovatelská centra i pro jednotlivé obyvatele. Suplují tak pomoc státu, které se zatím nedostává,“ zdůrazňuje v dopise adresovému Zemanovi.

Spousta herců a umělců se podle jejích slov zapojila i do dobrovolnické pomoci nejen seniorům – například načítají knihy ve spolupráci s Životem 90. „Mnoho umělců je pak zapojeno do vytváření různých online přenosů, které si obyvatelé mohou pustit na internetu. A to vypočítávám jen pomoc, která je organizována v Praze,“ doplnila s tím, že podobná situace je i v dalších městech po celé zemi.

„To vše umělci činí v situaci, kdy se jim příjmy ze dne na den propadly v podstatě na nulu, zatímco Vy jste coby prezident republiky mlčel, Vaši arogantní pobočníci porušovali karanténu, roznášeli po Praze smrtelně nebezpečný virus a nikdo z vašeho okolí nemusel řešit svou finanční budoucnost,“ vyčetla Třeštíková prezidentovi.

Ve svém dopisu hlavě státu napsala, že svým projevem nespravedlivě a hrubě urazil desetitisíce skvělých lidí. „Vaše přání‚ abychom se měli rádi, abychom k sobě byli laskaví a vstřícní, z Vašich úst zní spíš jako výsměch. Naopak kulturní obec toto přání plní nesobecky od první chvíle a zasloužila by od Vás omluvu,“ vyzvala pražská radní pro kulturu Hana Třeštíková prezidenta na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…