Opět dilema policistů: Bít, či nebít ty protestující, s nimiž souhlasí

12.03.2012 16:24

Podruhé v poměrně krátké době by se měli policisté postavit na obě strany barikády. V rámci čtvrtečního všenárodního protestu pod taktovkou Holešovské výzvy budou totiž jak mezi demonstranty, tak v pořádkových silách. Protestující teď posílají svým kolegům v uniformě otevřený dopis. Buďte mírní, vzkazují jim, vzpomeňte, že demonstrujeme i za vás.

Opět dilema policistů: Bít, či nebít ty protestující, s nimiž souhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Policisté udržují pořádek

Na facebookových stránkách české policie se objevil otevřený dopis, jehož znění se opírá mimo jiné i o Listinu základních práv a svobod. Dopis není anonymní, podle všeho ho podepsala skutečná osoba.

Žlutá stuha sympatií

V září 2010, když proti Nečasově vládě demonstrovala Českomoravská konfederace odborových svazů poprvé, se policisté, kteří hlídkovali před Úřadem vlády, opentlili uniformu žlutou stuhou, aby tak dali najevo sympatie s demonstranty. Zákrok tehdy i přes napjatou atmosféru nebyl třeba, vše se obešlo bez incidentů.

Anketa

Přijdete podpořit protest?

hlasovalo: 404 lidí

,,Já chápu dilema, do nějž se můžou policisté dostat, obzvláště, když mají někoho druhého, rodinného příslušníka kupříkladu, na druhé straně barikády," uvedl tehdy pro ParlamentníListy.cz předseda policejních odborů Milan Štěpánek. Morální nerozhodnost, zda zasáhnout či nikoli, je ovšem jasně vymezena v zákoně o služebním poměru.

"Je-li rozkaz vedoucího příslušníka ve zřejmém rozporu s právním předpisem, příslušník je povinen jej na tuto skutečnost upozornit. Jestliže vedoucí příslušník trvá na splnění rozkazu, příslušník je oprávněn žádat o jeho písemné vydání. Vedoucí příslušník je povinen žádosti vyhovět, umožňují-li to okolnosti výkonu služby. V případě, že to okolnosti výkonu služby neumožňují, učiní tak bez zbytečného odkladu poté, co tyto okolnosti pominou. Příslušník je povinen rozkaz splnit a oznámit tuto skutečnost bez zbytečného odkladu vedoucímu příslušníkovi toho, kdo takový rozkaz vydal," citoval literu zákona jeho autor Petr Tomek. Příslušník podle něj také nesmí splnit rozkaz, jehož splněním by spáchal trestný čin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…