Opět na ČT. Xaver loni přišel, převezl je a ještě vydělal. Letos to na něj zkouší znovu. I na Lipovskou, Matochu a spol.

24.01.2021 12:21

Český filmový a televizní svaz FITES i letos rozdával anticenu Kyselý citron za nepovedený mediální počin roku 2020. Zatímco loni ji do svých rukou přebral moderátor, a v té době kandidát do Rady ČT, Luboš Xaver Veselý, letos svaz přitvrdil a nadělil tuto anticenu deseti členům Rady České televize, včetně Veselého, za nedostatečně odůvodněné odvolání dozorčí komise Rady ČT.

Opět na ČT. Xaver loni přišel, převezl je a ještě vydělal. Letos to na něj zkouší znovu. I na Lipovskou, Matochu a spol.
Foto: Repro XTV
Popisek: Moderátor Luboš Xaver Veselý

Kyselým citronem byl Xaver Veselý oceněn loni 26. ledna 2019 za podbízivý styl moderování ve veřejnoprávním Českém rozhlase i v internetové televizi XTV. A rovněž také za to, že projevuje své sympatie či antipatie k jednotlivým událostem i k hostům ve studiu.

„Nevyhýbá se ani politickým postojům, což je zarážející vzhledem k jeho angažmá ve veřejnoprávním Českém rozhlase, který si na nestrannosti moderátorů donedávna velmi zakládal,“ zaznělo při udělování ceny v sále. Následně byli jmenovaní vyzváni, aby se dostavili na pódium.

Tehdy se Veselý rozhodl cenu si osobně převzít a při té příležitosti využil možnosti projevit svůj nesouhlasný názor. Za cenu poděkoval, ale před kamerami ČT nezůstal jen u toho, pronesl slova, která se nevyhýbala ani koncesionářským poplatkům.

Celý projev Lubomíra Xavera Veselého na akci můžete zhlédnout zde:

„Jsem rád, že si tuto cenu mohu převzít, protože mám za to, že jediným arbitrem úspěchu a neúspěchu v naší branži je divák nebo posluchač. A jediné rozhovory politické, které já vedu, jsou na internetové televizi XTV.cz. Žádné jiné. Tedy, k tomu je to určitě vztaženo. Děkuju všem, kteří sledujete XTV. Děkuju všem, kteří mě sledujete v Českém rozhlase nebo na mém YouTube kanálu Xaver Live. Mám z toho radost,“ poděkoval moderátor.

Načež se obrátil i k porotě, která ceny udílela: „Děkuju vám, poroto, že ztrácíte čas a díváte se na moje projekty, na moje moderování. Myslím si, že veřejnost by ocenila, kdybyste nám třeba ukázali cestu, kdybyste nám jakýmkoli hlasem řekli, jak to máme dělat, ale zatím od vás takový hlas nevzešel. Místo toho se tady snažíte zostudit nás, tvůrce, za vydatné podpory České televize,“ pustil se do televize v přímém přenosu.

„Tento projekt, prosím, vzniká jen z podpory lidí. Nikdo ho neplatí povinně pod pohrůžkou exekuce. Vážení diváci, já vám děkuju. A vážení koncesionáři, udělejte si obrázek,“ uzavřel s odkazem na koncesionářské poplatky, které České televizi povinně platí všichni. Naznačil, že se schyluje k tomu, že někdo „rozkryje vazby“ ve veřejnoprávní televizi. Právě to je podle něj i důvod, proč má ČT „začerněné“ smlouvy.

Nakonec z nelichotové ceny Veselý přece jen něco vytěžil. O chvíli později se jí rozhodl dát do dražby na internetovém portálu Aukro. Výherce aukce za anticenu Zlatý citron zaplatil 112.200 korun. Sám předem avizoval, že peníze  poputují na transparentní účet a využije je na financování provozu své internetové televize XTV. „Upřímně děkuji všem dražitelům, chápu toto jako výrazné gesto směrem k vyvažování atmosféry ve společnosti,“ děkoval pak Veselý na své facebookové stránce.

Na sobotním předáváním ceny Zlatý citron si Veselého za její vydražení dobírali. „Na Zlatém citronu se podařilo někomu zbohatnout, jeho laureát ho vydražil za nemalou částku. Zjistil, že je to poměrně snadná forma výdělku, tak se celý rok snažil dělat vše proto, aby jí získal podruhé, což se mu opravdu podařilo, akorát v úplně jiné skupině lidí,“ zaznělo v sobotu na pódiu směrem k Veselému.

Letos Veselý obdržel anticenu podruhé a spolu s nim ještě několik jeho kolegů. Zlatý citron totiž tentokrát obdrželo od filmového a televizního svazu FITES deset členů Rady České televize za nedostatečně odůvodněné odvolání dozorčí komise Radou České televize dne 11. listopadu 2020. 

Podle odborné poroty, která cenu uděluje, bylo odvolání dozorčí komise Rady ČT nezákonné. Radní ČT takový názor již dříve odmítli. Hana Lipovská, která vznesla návrh, na základě kterého byla náhle odvolána dozorčí komise Rady ČT, i navzdory vyjádřením členů komise i politiků, trvá na tom, že Rada ČT postupovala v souladu se zákonem. Podle Lipovské a jejích kolegů existovaly vážné výhrady k práci dozorčí komise, která je poradním orgánem Rady ČT, avšak neplnila své zákonem vymezené povinnosti.

Předávání ceny Zlatý citron můžete zhlédnout ZDE ve videoarchivu ČT v čase 1:10:20

Ceně Zlatý citron se vysmála komentátorka Karolína Stonjeková. „Česká televize vyrobila pořad k předávání anticeny Zlatý citron, který dostala Rada České televize, za nedostatečně odůvodněné odvolání dozorčí komise České televize. Twl to musel někdo hooodně dlouho vymejšlet!“ napsala na svém facebooku.

Odbornou porotu, která Radu ČT anticenou „obdařila“, tvořilI: ředitel Městského kina Beroun Jan Beznoska, filmová střihačka Ivana Kačírková, redaktorka Českého rozhlasu Šárka Kosková, kameraman a režisér Ivo Popek, novinář Jan Svačina, režisér a dokumentarista Roman Vávra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…