Opozice chce zatopit Babišovi kvůli Agrofertu. Příští týden bude ve sněmovně veselo

07.02.2020 8:55

Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO) na pondělním zasedání schválila podání žaloby na Evropskou komisi kvůli neproplácení dotací pro holding Agrofert. Žalobu schválila vláda na návrh ministra zemědělství Miroslava Tomana (za ČSSD). A opozice se bouří, vláda podle ní hájí zájmy Agrofertu, ne České republiky, informuje server Echo24.cz.

Opozice chce zatopit Babišovi kvůli Agrofertu. Příští týden bude ve sněmovně veselo
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Příští týden se opozice na zasedání Sněmovny pokusí dosáhnout toho, abychom se od tohoto ostudného postupu vlády jasně distancovali. „Zájmy Agrofertu nelze zaměňovat za zájmy České republiky,“ napsala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru. Pro Echo24.cz uvedla, že tím chce dát Evropské komisi jasně najevo, že se opozice s rozhodnutím vlády neztotožňuje.

Zkritizovala slabost koaličních partnerů, kteří s hnutím ANO vládnou. „U komunistů, kteří vládu podporují, jsme si zvykli, že jsou rozhořčeni jenom do prvního kšeftu, který z toho pro ně kápne. Sociální demokraty už nechápu vůbec. Vždy se nad něčím rozhořčí, počkají tři dny, než se na to zapomene,“ dodala nechápavě.

Předseda Pirátské strany Ivan Bartoš považuje za nesmyslné, že se Česko chystá u Soudního dvora EU zažalovat Evropskou komisi. „Žalobu Babišova vláda schválila navíc v tichosti, neboť si je vědoma, jak nesmyslný je to krok, který ještě více dopadne na daňové poplatníky,“ reagoval na situaci ve svém tweetu.

Stejně tak se nad věcí pozastavil předseda lidovců Marian Jurečka. „Nechápu rozhodnutí vlády podat žalobu na EK, přišlo by mi logické nechat doběhnout celé šetření Komise EU a pak případně reagovat,“ uvedl.

Ministr zemědělství uvedl, že žaloba vychází z doporučení právníků.

 

reklama

autor: nab

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…