Opravdu zlé zprávy pro Angelu Merkelovou. Už to nelze přehlédnout

01.12.2015 7:18

Německá kancléřka Angela Merkelová je stále slabší a slabší. Mnoho Němců si kvůli jejímu přístupu k uprchlíkům nepřeje, aby v příštích volbách znovu usilovala o nejsilnější post v zemi. Za pozornost stojí, že si toho všímají už i česká média. A pozor, Angele Merkelové se rodí nová soupeřka – Frauke Petryová z Alternativy pro Německo (Alternative für Deutschland).

Opravdu zlé zprávy pro Angelu Merkelovou. Už to nelze přehlédnout
Foto: Hans Štembera
Popisek: Angela Merkelová

Německý list Bild am Sonntag uveřejnil průzkum, jen pro Angelu Merkelovou nevěstí nic dobrého. Téměř polovina Němců si podle něj nepřeje, aby nejmocnější žena Evropy zůstala na svém místě i po roce 2017. Zprávu o tom přináší úterní MF Dnes.

„Důvod je vcelku jasný. S přístupem političky, která otevřela německé hranice pro statisíce žadatelů o azyl z válečné Sýrie, nesouhlasí podle téhož průzkumu 47 procent Němců, zatímco podporu jich vyslovuje Merkelové o celých sedm procent méně,“ píše v deníku Luboš Palata. Nejvýraznější evropská politička si ale dál trvá na svém a chce Němce přesvědčit o tom, že by její vlast měla jít příkladem v pomoci uprchlíkům.

Není bez zajímavosti, že kritika kancléřky sílí především v zemích bývalého komunistického východního Německa, odkud pochází samotná Merkelová. A právě ve východním Německu sílí Alternativa pro Německo, která se sice dříve profilovala jako strana kritizující půjčky Řecku, ale dnes stojí v čele odporu proti dalšímu přijímání azylantů. Jen letos jich do Německa přišel takřka milion.

Předsedkyně AfD Frauke Petryová Merkelovou nijak nešetří a v narážce na vlastní slova kancléřky o tom, že se dá uprchlická krize zvládnout, hlásá „Merkelová, odstupte. Vy to zvládnete“. „Otevřená okna a dveře jsou pozvánkou pro zločince. S otevřenými hranicemi je to podobně,“ hlásá také předsedkyně.

AfD se teď těší podpoře asi 10,5 procenta voličů. Vládní CDU/CSU podporuje přes třicet procent Němců, ale i uvnitř strany posilují oponenti kancléřky, např. německý ministr financí Wolfgang Schäuble.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…