Orbáne, máš díry v plotě, píší noviny

12.05.2016 8:46

Recept budapešťské vlády na řešení migrační krize má trhliny, konstatuje zvláštní zpravodaj MF Dnes v Německu Luboš Palata v dnešním vydání deníku. A to především v mezerách v plotu na hranicích.

Orbáne, máš díry v plotě, píší noviny
Foto: Peter Števkov
Popisek: Imigranti ve stanici Keléti

Palata popisuje roli hlavního bezpečnostního poradce premiéra Viktora Orbána Györgye Bakondiho. Ten dostal loni úkol zastavit proudy migrantů směřujících z Řecka přes Balkán a Maďarsko do Německa. „Inspirovali jsme se hranicí mezi USA a Mexikem a také tím, jak chrání Španělsko hranici s Marokem,“ vysvětlil svůj postup Bakondi. 

I přestože byl Bakondi, stejně jako celá maďarská vláda na svůj krok hrdý, ukázalo se, že není úplně funkční. Uzavření pouze srbské hranice plotem nepomohlo, migranti začali přicházet přes Chorvatsko. „Teprve po postavení plotu na dalších stovkách kilometrů hranice s Chorvatskem příval migrantů ustal. Podle Bakondiho postupně migranty odradily i nové zákony, které označily ilegální překročení hranice za trestný čin, a za poškození plotu dokonce hrozí vězení,“ dodává Palata.

Jak si však všímá, plot problém zcela nevyřešil, jen jej uklidnil. Stoupá totiž poškození plotu. 

„Za první čtyři měsíce tohoto roku překročilo maďarskou hranici ilegálně přes deset tisíc migrantů a počty se stále zvyšují. Zatímco v lednu to bylo deset až patnáct lidí denně, v dubnu to bylo už kolem 125, z toho byla zhruba šestina zadržena právě při překonávání hraničního plotu,“ popisuje komentátor MF Dnes. Bakondi se domnívá, že v migrační krizi máme proti sobě mocnou, mezistátně spolupracující převaděčskou mafii, jež má z migrační vlny miliardové zisky.

A tak se již vymýšlí, co dál. Například plot s Rumunskem. Maďarsko dál bojuje proti kvótám, jimž říká jasné ne, a dál také tají, kolik má na hranici nasazeno vojáků a policistů. Tabu je zatím používání střelných zbraní. „Přijetí kvót by znamenalo přesun kompetencí mezi EU a členskými státy,“ uvádí ministr spravedlnosti László Trócsányi. 

reklama

autor: vef

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…