Oslavy 17. listopadu: Vláda vyčlenila 55 milionů. Co všechno můžete vidět?

17.08.2019 9:48

Letošní kulaté výročí pádu komunismu v bývalém Československu připomene víc akcí, než se každoročně ve výroční den začátku sametové revoluce koná. Vláda na oslavy tohoto a ještě dalších dvou výročí, která připadají na letošní rok, vyčlenila 55 milionů korun. Jednou ze stěžejních akcí bude otevření nové stálé expozice Národního muzea věnované českým a slovenským dějinám 20. století.

Oslavy 17. listopadu: Vláda vyčlenila 55 milionů. Co všechno můžete vidět?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní třída v předvečer svátku 17. listopadu

Největší akce pro širokou veřejnost se uskuteční tradičně na Albertově, Národní třídě a Václavském náměstí. Tato tři místa letos propojí velký částečně inscenovaný průvod v trase studentské manifestace 17. listopadu 1989.

Koordinace se z většiny ujme platforma Festival svobody. Na Albertově akci uspořádají tradičně studenti Univerzity Karlovy, na Národní třídě bude opět Korzo Národní a na Václavském náměstí se uskuteční Koncert pro budoucnost. Ulicemi Prahy projde opět průvod Sametového posvícení. Organizace Post Bellum vedle každoročního předávání Cen Paměti Národa chystá audiovizuální instalaci na Národní třídě, mimo Prahu pak vyjede s programem ve školách.

Anketa

Porušuje prezident Zeman Ústavu České republiky?

10%
90%
hlasovalo: 12256 lidí
Vlastní program připraví také Knihovna Václava Havla, Polský institut v Praze nebo třeba Památník Šoa. Zapojí se i instituce jako Národní galerie Praha, Národní divadlo a Národní muzeum. To ve výroční den začátku sametové revoluce otevře první stálou expozici věnovanou českým a slovenským dějinám 20. století. Zahrne i události roku 1989, společně s výstavou Slovenského národního muzea věnované revoluci 1989 na Slovensku. Muzeum také stejně jako loni, kdy se slavilo 100 let od vzniku Československa, připravuje videomapping na průčelí historické budovy. Expozice bude převážně v nové budově muzea, kterou spojuje s historickou podzemní tunel. Národní muzeum počítá, že tunel by se měl pro návštěvníky otevřít do konce října.

Na opravených plochách mezi muzejními budovami připraví společně s Českým rozhlasem interaktivní výstavu věnovanou událostem roku 1989. Od 18. listopadu bude od muzea po sedm dní vysílat speciální studio ČRo, které má den po dni reflektovat události z té doby před 30 lety.

Národní muzeum spolu s Národní galerií Praha a Národním divadlem dostaly z vládního příspěvku největší částku – dohromady 15 milionů korun. Národní divadlo připravuje třeba společný projekt, ve kterém se činohra první české scény spojí s divadlem Vosto5 a skupinou 8lidí. Projekt s názvem Sametová simulace se bude konat také v nové budově Národního muzea, tedy bývalém Federálním shromáždění, na Nové scéně ND a v Divadle Archa. Má podle autorů co nejplastičtěji revokovat události následující po 17. listopadu včetně jednání mezi představiteli OF a tehdejší vládní garnitury.

NGP připravila rozsáhlou fotografickou výstavu Havel na Hrad, která začne 15. listopadu. Doplní ji výstava umělců tří generací – Milana Grygara, Jitky Hanzlové a Josefa Bolfa. Další projekty pak připraví třeba Česká filharmonie, Uměleckoprůmyslové muzeum, Národní památkový ústav nebo Národní technické muzeum.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pas, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…