Oslavy dvaceti let v NATO povede prezident Zeman. Chce připomínat hodnoty, na kterých aliance stojí

26.01.2019 8:02

Česká republika si letos připomene 20. výročí vstupu do Severoatlantické aliance. Den D přišel 12. března 1999. Zeman u toho tehdy byl jako premiér. Jako prezident dnes stane v čele oslav. Hradní mluvčí Jiří Ovčáček oznámil, že Zeman hodlá připomenout hodnoty, na kterých NATO stojí. Vedle toho prý potvrdí odhodlání České republiky podílet se na projektech Aliance.

Oslavy dvaceti let v NATO povede prezident Zeman. Chce připomínat hodnoty, na kterých aliance stojí
Foto: NATO
Popisek: Summit NATO

Když Česká republika vstupovala do NATO, národu to oznamovali Václav Havel coby prezident a Miloš Zeman jako premiér. O dvacet let později Zeman stane v čele oslav výročí tohoto zásadního okamžiku v moderních českých dějinách.

„Pan prezident se zúčastní oslav na Pražském hradě, které pořádá. Podrobnosti zveřejníme koncem měsíce, už nyní ale můžeme prozradit, že oslava bude mít několik součástí – půjde o konferenci, oficiální slavnostní akt na Pražském hradě a galavečer na Ministerstvu zahraničních věcí,“ popsal serveru Lidovky.cz mluvčí hlavy státu Jiří Ovčáček.

„Oslava bude nejen připomenutím důležitosti Severoatlantické aliance, transatlantické vazby a hodnot, na nichž je NATO vystavěno, ale také zdůrazněním jednoty středoevropských spojenců a jejich odhodlání podílet se na kolektivní obraně,“ doplnil Ovčáček.

Proběhne také konference, kde přijde na přetřes minulost, současnost i budoucnost NATO. Jenže stávající šéf NATO u toho nebude. Jens Stoltenberg do Prahy nedorazí. Je však třeba připomenout, že nedorazil ani na podobné oslavy v jiných zemích.

Stoltenberg a Zeman se přesto setkají. Promluví si na jednání 9 zemí z NATO a zemí východní Evropy v Košicích.  

NATO letos oslaví 70. narozeniny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…