Oslnivý nástup Pirátů do pražských firem. Vyházeli členy dozorčích rad, dosadili tam „dočasné zástupce“ a vypsali soukromá výběrová řízení na skutečné odborníky

02.12.2018 7:21

Pražští Piráti vypsali výběrová řízení na místa, která jim připadla v dozorčích radách městských firem Technická správa komunikací (TSK) a Výstaviště Praha. Radní v úterý dosavadní členy rad odvolali a navolili na jejich místa nové zástupce. Podle Pirátů jejich nominanti v obou radách zasednou pouze dočasně do doby, než se vyberou finální jména. Strana o tom informovala v tiskové zprávě.

Oslnivý nástup Pirátů do pražských firem. Vyházeli členy dozorčích rad, dosadili tam „dočasné zástupce“ a vypsali soukromá výběrová řízení na skutečné odborníky
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti vyzvali všechny odborníky, aby se do otevřených výběrových řízení přihlásili. V TSK se jedná o dvě místa a ve Výstavišti o jedno. Prozatím v radě TSK za Piráty zasednou Jan Lička a Jiří Hoskovec, v případě Výstaviště strana vybrala Jiřího Dohnala. Podle Pirátů jsou všichni tři dočasní členové odborně způsobilí v orgánech působit.

Obdobně budou Piráti postupovat i při dalších výměnách v dozorčích radách, které nové vedení města plánuje. „Všechny pozice budou dlouhodobě obsazovány skutečnými odborníky a ne politickými trafikanty,“ zopakoval primátor Zdeněk Hřib předvolební slib Pirátů. Koaliční partneři strany, Praha Sobě a Spojené síly pro Prahu, se k pořádání výběrových řízení na místa v dozorčích radách nezavázaly, do orgánů nicméně chtějí také umisťovat odborně kompetentní zástupce.

Krok Pirátů však podle serveru Echo24.cz kritizuje ODS. „Jsem zvědavá na jejich odborníky. Také je úsměvné, že nejprve Piráti místa v dozorčích radách TSK a Výstaviště obsadí a teprve poté vypíšou výběrové řízení, s tím, že pak ty své zástupce vymění. To je postavené na hlavu,“ uvedla Alexandra Udženija (ODS) s tím, že jde o frašku. Piráti se však brání, že pozice byly obsazeny dočasně a dojde k výměně za skutečné odborníky.
 
Původní text ZDE.
 
Radní v úterý odvolali z dozorčí rady TSK Lucii Svobodovou (ČSSD), Petra Novotného (ANO), Michala Pince (ANO), Ondřeje Mirovského (Zelení), Vladislavu Hujovou (dříve TOP 09), Romana Mejstříka (ANO), Petra Burgra (KDU-ČSL) a Romana Petruse (ČSSD). Novými členy rady se stali náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě), Jan Jílek (PS), Martin Kala (PS), Pavel Dobeš (STAN), Pavel Richter (TOP 09) a dva zmínění Piráti. V radě zůstal zástupce, kterého nominují zaměstnanci TSK.

Dozorčí radu Výstaviště Praha opustili bývalá primátorka Adriana Krnáčová (ANO), Miroslav Šoukal, Karel Los a Tomáš Šusta. Do funkce se vrátil náměstek primátora pro finance Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), který v minulosti kvůli podle něj podezřelým machinacím ve firmě z rady odešel. Kromě dočasného člena za Piráty Dohnala v radě zasedli Petr Kubíček (TOP 09) a Petr Zeman (Praha Sobě). V obou radách zůstalo jedno místo vyhrazeno pro opozici.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…