Osmnáctiletá dívka, které se podařilo uniknout ze spárů islamistů, popsala trh se sexuálními otroky v Iráku

03.09.2015 11:43

Jsou unesené, zbité, prodané a znásilněné. Hnutí Islámský stát (IS) řídí v Iráku mezinárodní trh, na kterém jsou křesťanské ženy a ženy pocházející z náboženské sekty jezídů prodávány jako sexuální otrokyně. V rozhovoru s agenturou AFP to uvedla osmnáctiletá jezídka Džinán, které se podařilo ze zajetí uprchnout.

Osmnáctiletá dívka, které se podařilo uniknout ze spárů islamistů, popsala trh se sexuálními otroky v Iráku
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Anketa

Přesvědčila vás fotka utonulého syrského chlapečka, že máme přijímat uprchlíky?

0%
hlasovalo: 20172 lidí

Ozbrojenci Džinán zajali již na začátku roku 2014, utéct se jí podařilo až po třech měsících. O svém utrpení napsala knihu, která má v pátek vyjít ve Francii. Nejprve ji na severu Iráku zajali islamističtí radikálové, pak ji koupili dva muži, bývalý policista a imám.

Nutili nás pít vodu, ve které byla mrtvá myš

Dívka ve svém vyprávění popsala, jak vypadal život jezídů v zajetí. „Mučili nás, násilím se nás snažili přimět k tomu, abychom přestoupili na islám. Když jsme odmítali, mlátili nás, nechali nás spoutané venku na slunci, nutili nás pít vodu, ve které byla mrtvá myš. Někdy nám hrozili mučením s použitím elektřiny,“ uvedla Džinán. „Tito muži nejsou lidmi. Dokážou myslet jen na smrt a zabíjení. Neustále berou drogy. Každému se chtějí mstít. Říkají, že jednou bude Islámský stát vládnout celém světu,“ dodala.

V knize dívka líčí, jak ji jednou v iráckém městě Mosul přivedli do obrovského sálu s velkými sloupy, kde byly i desítky jiných žen. „Bojovníci mezi námi chodili a smáli se, přitom nás štípali do zadků,“ píše Džinán v knize nazvané Otrok DAIŠ. DAIŠ je zkratka, kterou pro radikály z IS používá arabský svět. Jeden z mužů si prý stěžoval a říkal: „Ta má příliš velká prsa. Chci jezídku s modrýma očima a světlou pletí. Ty jsou nejlepší. Jsem ochoten si za to zaplatit,“ dodal. Na knize s Džinán spolupracoval francouzský novinář Thierry Oberle.

Osmnáctiletá žena tvrdí, že na trzích s otroky zahlédla obchodníky z několika zemí - Iráčany, Syřany, ale i obyvatele západních států, jejichž národnost nedokázala určit. Nejlépe vypadající dívky byly prý určeny pro velitele nebo bohaté klienty ze zemí Perského zálivu.

Brunetka za 3600 Kč

Když Džinán prodali, v domě, kde byla uvězněna s dalšími ženami, musela neustále přijímat pánské návštěvy. Bojovníci platili v předsálí, kde se rovněž pohybovali obchodníci či majitelé otroků. „Vyměním tuto brunetku za vaši pistoli Beretta,“ uvedl prý jednou jeden z obchodníků. „Jestliže dáváte přednost platbě v hotovosti, je to 150 dolarů (3600 Kč). Můžete platit rovněž v iráckých dinárech,“ dodal.

Protože si mysleli, že neumí arabsky, hovořili před ní její dva majitelé naprosto otevřeně. Jednou v noci tak zaslechla debatu odhalující fungování obchodu s otroky. „Muž si nemůže koupit více než tři ženy, ledaže by byl ze Sýrie, Turecka či země Perského zálivu,“ uvedl tehdy jeden z majitelů. „Je to dobré pro obchod,“ odpověděl mu druhý. „Kupec ze Saúdské Arábie si může dovolit zaplatit jídlo a dopravu, na což člen Islámského státu nemá,“ dodal s tím, že Islámský stát „tak vydělává, aby měl peníze pro své bojovníky a naši zahraniční bratři jsou spokojení“.

Po třech měsících se Džinán podařilo ukrást majitelům klíče a z domu uprchnout. Dostala se zpátky ke svému manželovi a nyní žije v uprchlickém táboře v iráckém Kurdistánu. „Když se vrátíme zpátky domů, budou proti nám páchány další genocidy. Jediným řešením je, abychom měli nějakou oblast jen sami pro sebe, pod mezinárodní ochranou,“ uvedla jezídská dívka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…