Ostrá tiskovka po vládě s Vojtěchem a Prymulou: Ty miliony skutečně budeme vymáhat!

20.04.2020 18:32

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) na tiskové konferenci vysvětlovala, proč původně plánovaný schodek státního rozpočtu 40 miliard vyletí až ke 300 miliardám. Popisovala, komu všemu vláda v koronavirové krizi pomáhá. Ministr zdravotnictví z hnutí ANO Adam Vojtěch přislíbil, že do zdravotnictví napumpuje dalších 70 miliard. Vysvětlil, kde se tyto peníze vezmou. Nakonec si vzal slovo epidemiolog Roman Prymula.

Ostrá tiskovka po vládě s Vojtěchem a Prymulou: Ty miliony skutečně budeme vymáhat!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Strakova akademie- sídlo vlády ČR

„Na vládě jsem navrhla zvýšení schodku státního rozpočtu na 300 miliard korun,“ oznámila ministryně s tím, že vláda vedle výdajů musí počítat s tím, že se jí notně sníží příjmy. Proto původní schodek plánovaný na letošní rok zvýšila na 200 miliard, ale o pár dní později dospěla až k oněm 300 miliardám.

Vláda se podle ministryně shodla na programu Antivirus. Ministerstvo pro místní rozvoj připraví pomoc pro jednočlenné společnosti s ručením omezeným. Současně bude pokračovat program Pětadvacítka, a to od 1. května do 8. června. Podmínky pro poskytnutí finanční pomoci se prý nebudou měnit. Zůstane i již používané čestné prohlášení, že se opatření vlády dotkla příjmů OSVČ. Tak jako dosud bude Pětadvacítka činit 500 korun denně.

Střední a větší firmy budou moci požádat o bezúročné půjčky celkem za 600 miliard korun, a to by znamenalo, že společně s předchozími programy vláda uvolní firmám v půjčkách 1 bilion korun.

„Otevřeně říkám, že jsem v tuto chvíli nenavrhovala nějaké škrty, protože na to nemáme čas. Nemáme čas se o tom hádat,“ uvedla místopředsedkyně vlády.

Zdůraznila také, že na trhu vláda úspěšně prodává státní dluhopisy. Tento prodej ekonomice pomůže.

V květnu je ale přece jen připravena promluvit s prezidentem Milošem Zemanem o hledání úspor.

Slíbila také, že vláda nebude zvyšovat daně.

Po Schillerové si vzal slovo ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), který oznámil, že přišel na vládu s finančním stabilizačním balíčkem pro české zdravotnictví. „Jsem rád, že vláda tento návrh jednomyslně schválila. Děkuji i Ministerstvu financí. Ten plán je takový, že od 1. června se navýší platba za státní pojištěnce o 500 korun na osobu a měsíc v příštím roce o dalších 200 korun,“ uvedl Vojtěch.

Touto cestou by do zdravotnictví mělo přitéct dalších 70 miliard korun; 20 miliard letos a 50 miliard příští rok. Vláda tím prý chce jasně dát najevo, že je zdravotnictví a odměňování lékařů i sester je prioritou.

Nakonec si vzal slovo náměstek ministra zdravotnictví Roman Prymula, jenž oznámil, že od 1. května se rozjede v celé republice na ostro projekt tzv. chytré karantény. Je to zcela logické. Když se rozvolní ta opatření, tak bude zároveň třeba sledovat šíření nemoci covid-19 a bránit jejímu dalšímu šíření.

Vojtěch konstatoval, že provozovny a podniky budou muset i nadále splňovat přísná hygienická opatření. A pokud je provozovny a podniky nebudou dodržovat, hrozí provozovatelům pokuta až 3 miliony korun. „A my ty pokuty budeme vymáhat,“ varoval ministr zdravotnictví.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…