Ostravou dnes poprvé projde průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí

17.08.2019 6:40

V Ostravě se dnes poprvé uskuteční průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí (LGBT). Jeho cílem je připomenout si 50. výročí první akce tohoto druhu a upozornit, že o rovný přístup k lidem LGBT je nadále potřeba aktivně usilovat, uvedli organizátoři z kolektivu Ostravský Pride. Odpůrci pochodu na stejnou dobu svolávají akci Hetero Pride Ostrava. Policejní mluvčí Richard Palát řekl ČTK, že policie bude dohlížet na zajištění veřejného pořádku.

Ostravou dnes poprvé projde průvod hrdosti gayů, leseb, bisexuálů a translidí
Foto: Vít Hassan
Popisek: Duhový průvod Prahou v rámci festivalu Prague Pride, který přibližuje život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů

„Dnešní pochody hrdosti již mnohdy nebývají vnímány jako protest, ale jako bujará veselice, přitom i v současné době se členové této komunity nezřídka potýkají s diskriminací," uvedla jedna z organizátorek pochodu Magdaléna Michlová. Pochody hrdosti by podle organizátorů měly být neustálým bojem za rovná práva a důstojnost.

Akce začne ve 14:00 na Masarykově náměstí, odkud půjde průvod do Komenského sadů. Tam se bude do večerních hodin konat doprovodný program, jehož součástí budou proslovy, neformální přednášky nebo hudební vystoupení.

Také Hetero Pride má začít ve 14:00 na Masarykově náměstí, a to zapálením svíček či zapalovačů. Organizátoři na facebookových stránkách uvádějí, že pak chtějí mimo jiné pomalu obejít místo, kde se sejdou účastníci původního průvodu, nebo diskutovat s komunitou LGBT. Filip Milde z iniciativy Jsme fér upozornil, že podle jejích informací plánují protesty i odpůrci z Polska či Slovenska.

"Budeme dohlížet prioritně na zajištění veřejného pořádku a v případě, že tento pořádek bude nějakým způsobem narušen, tak budeme adekvátně reagovat. Monitorujeme veškeré informace, které se objevují," řekl policejní mluvčí Palát. Doplnil, že během průvodu bude policie také zajišťovat bezpečnost silničního provozu na jeho trase, přičemž na nezbytně nutnou dobu může uzavřít pro dopravu některé ulice.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…