Ostravu nakonec povede koalice stejných stran, jaké tvoří vládu

30.10.2014 8:22

Vítězné hnutí ANO by v Ostravě mělo být v koalici s ČSSD a KDU-ČSL. V pětapadesátičlenném městském zastupitelstvu bude mít 31 hlasů. Funkce primátora připadne ANO. Podle informací ČTK by se jím měl stát lídr hnutí Tomáš Macura a prvním náměstkem by měl být Lumír Palyza (ČSSD). Koalice v třetím největším městě republiky tak bude kopírovat spolupráci uskupení na vládní úrovni. Politické subjekty už podepsaly koaliční dohodu. Informaci ČTK dnes potvrdil Macura. V opozici tak pravděpodobně končí hnutí Ostravak, KSČM a ODS.

Ostravu nakonec povede koalice stejných stran, jaké tvoří vládu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Radniční věž v Ostravě

V jedenáctičlenné městské radě podle dohody obsadí ANO pět míst, sociální demokraté čtyři a lidovci dvě. Kromě postu primátora by hnutí ANO mělo zodpovídat mimo jiné za úsek financí a rozpočtu i za nově dohodnutý rezort sdružující veškeré centrální nákupy, výběrová řízení a dotační tituly, uvedl Macura.

Vyjednávání koalice probíhalo složitě

Koaliční vyjednávání mělo v Ostravě - městě složitý průběh. Zahájilo ho vítězné hnutí ANO, které zpočátku avizovalo své spojení s hnutím Ostravak či ČSSD s přibráním některého z dalších partnerů. Spolupráci s ČSSD nakonec odmítlo a vše zdůvodňovalo tím, že ČSSD neprovedla avizovanou sebereflexi a personální změny, které by přinesly očištění strany od osob spojených s korupčními kauzami v Ostravě. Lídr ČSSD Palyza byl totiž před volbami spojován s obviněným lobbistou Martinem Dědicem, s nímž údajně udržoval četný telefonický kontakt.

ANO se tak nakonec rozhodlo, že bude jednat o spolupráci s hnutím Ostravak, lidovci a ODS. Jednání však ztroskotala na centrálním městském obvodu Moravská Ostrava a Přívoz, kde ANO chtělo obejít hnutí Ostravak, které tam volby vyhrálo. Ostravak se proto nakonec rozhodl spojit s ČSSD a KSČM, uskupení podepsala memorandum o spolupráci. A totožně měly koalice vypadat i v některých městských obvodech včetně Poruby. Právě v Porubě se však situace vyvíjela podobně jako v centrální městské části a hnutí Ostravak se tam pro změnu nedokázalo dohodnout s vítěznou ČSSD. Sociální demokraté tak ve středu oznámili, že od memoranda ustupují. Začalo nové kolo vyjednávání a již ve středu večer se ANO dohodlo s ČSSD a lidovci. Stejné dohody byly týž den uzavřeny rovněž v městských obvodech Jih a Poruba.

„Po předchozích zkušenostech z jednání s panem Semerákem (lídrem Ostravaka), které v našich očích značně podkopaly důvěryhodnost celého hnutí Ostravak, jsme jako perspektivnější a funkčnější řešení vyhodnotili koalici na vládním půdorysu," komentoval povolební vývoj Macura.

V pětapadesátičlenném zastupitelstvu získalo ANO 15 mandátů, ČSSD 12, Ostravak a komunisté po deseti. Po čtyřech křeslech mají lidovci a ODS. Bližší informace ke koaliční spolupráci budou zveřejněny na dnešní tiskové konferenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …