Ostré hodnocení Sobotkovy vlády: Ministryně, která to nezvládá, a státní dluh

18.01.2015 15:25

Sobotkova vláda je velkých slov a velkých slibů, ale menších činů. Tato slova pronesli ve speciálu České televize věnovaném roku vládnutí kabinetu Bohuslava Sobotky (ČSSD) Martin Kupka (ODS) a Petr Gazdík (STAN). Koaliční poslanci Jan Volný (ANO) a Jiří Mihola (KDU-ČSL) na oplátku připomněli skandály pravicových vlád. Padlo i jméno člena vlády, který je prý na odpis.

Ostré hodnocení Sobotkovy vlády: Ministryně, která to nezvládá, a státní dluh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jmenovaná vláda v čele s Bohuslavem Sobotkou

Pravicová opozice v zásadě nenechává na vládě nit suchou, byť Petr Gazdík byl v některých bodech poměrně umírněný. A poslanec Jan Volný kritikům odpověděl zostra.

"Já bych od opozice nic nečekal, my jsme dokázali snížit státní dluh a to se nepovedlo posledních patnáct let," zdůraznil poslanec. Uvedl také, že zvyšovali platy, protože předchozí pravicová vláda je nesmyslně snižovala. Jiří Mohola z KDU-ČSL se dovolával hlasu občanů, kteří v průzkumech hodnotí vládu spíše pozitivně.  

"Vláda má štěstí na souhru pozitivních okolností," okomentoval tato slova Gazdík. Pomohl jí např. ekonomický vývoj, ale přitom nedokázala podepsat strukturální programy pro nové ekonomické období, což jí rozhodně neslouží ke cti. Kupka následně poukázal na to, že vláda nepředložila strategické dokumenty, jako např. vizi penzijní reformy.

Nejslabším článkem vlády je Válková

Faktem je, že je tato vláda je klidnější, než byla vláda ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. To uznal i Gazdík. Na druhé straně kvůli nové vládě prý panuje chaos ve sněmovně. Nebývá totiž zcela jasné, co a kdy se bude projednávat, což sněmovně škodí. Kupka poukázal na denně hrozící střety zájmů ministra financí Andreje Babiše. A v tom byla Nečasova vláda lepší. A pak tu byl ještě jeden rozdíl. "V naší vládě po nějakém velkém sporu následovala personální změna," podotkl. Všimněme si, že ministr Babiš a ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček prošli velmi vážným sporem, ale v podstatě jsme se nedočkali nějakého rozuzlení tohoto sporu.  

Další závažný problém viděl jak Kupka, tak Gazdík na ministerstvu spravedlnosti. "Paní ministryně Helena Válková (ANO) své ministerstvo nezvládá a je nejslabším článkem této vlády," poznamenal Gazdík. Kupka to viděl stejně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…