Ostrý vzkaz Erdoganovi od řeckého premiéra: Odvezte si ty lidi

09.03.2020 22:46

Řecký premiér Mitsotakis na německo-řeckém ekonomickém fóru vyzval tureckého prezidenta Erdogana, aby uklidnil napětí na řecko-turecké hranici a přijal zpátky tisíce migrantů. Ti se od konce února snaží přes hranice Řecka dostat do EU. Mitsotakis zároveň přivítal Erdoganovu cestu do Bruselu.

Ostrý vzkaz Erdoganovi od řeckého premiéra: Odvezte si ty lidi
Foto: Repro Youtube
Popisek: Migranti na turecko-řecké hranici

„Vstupujeme do nové fáze, pokud jde o migraci. Prezident Erdogan bude dnes v Bruselu a já považuji tento vývoj za pozitivní. Doufám, že to je začátek zmírnění napětí v této krizi,“ řekl Mitsotakis novinářům v Berlíně. Erdogan podle něj musí přestat se šířením falešných zpráv a odvézt ty „zoufalé lidi“ od hraniční řeky Evros. Jedině tak může požadovat revidaci migrační dohody Ankary s EU. Podle řeckého premiéra tuto dohodu „sám efektivně zničil“.

Poté, co Erdogan oznámil, že hranice je otevřená, se u řecké pozemní hranice na tureckém území nahromadilo několik desítek tisíc běženců. „Přestal tak plnit dohodu s EU z roku 2016, na jejímž základě dosud bránil větší vlně migrantů do Unie výměnou za finanční pomoc. Tu ale považuje turecký prezident za nedostatečnou, a proto opakovaně vyhrožoval už dříve, že hranice otevře. Zdůvodňuje to tím, že jeho země přijala už na 3,7 milionu běženců kvůli válce v Sýrii,“ uvádí server Aktuálně.cz. Řecký premiér rovněž Erdoganovi navrhl, aby zvážil možnost společných hlídek při kontrole hranice.

Mitsotakis také uznal, že Turecko hraje klíčovou roli ve smyslu zvládání uprchlického problému. Podle řeckého premiéra tak ale nemůže činit prostřednictvím výhrůžek a vydírání.  

Mitsotakis se v pondělí v Berlíně setkal i s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. Podle ní nemůže Ankara očekávat pochopení, když běženci skončí uvěznění na mrtvém bodě na řecko-turecké hranici. „Takový přístup je nepřijatelný,“ řekla podle serveru Aktuálně.cz Merkelová. „Silně podporuji to, aby se dohoda EU s Tureckem dostala do nové fáze,“ dodala s tím, že nová fáze by měla začít v pondělí v Bruselu.

 

reklama

autor: sla

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …