Ostuda, ostuda, ostuda... Profesor Zelený se neudržel

16.04.2015 8:05 | Zprávy

Ekonom Milan Zelený již před časem přiznal, že se s Ferdinandem Peroutkou znal osobně. ParlamentnímListům.cz tehdy prozradil, jak moc je znepokojen tím, co se kolem jeho jména rozpoutalo po výroku prezidenta Miloše Zemana. Přiznává bohužel, že jeho znepokojení a rozčarování pokračuje nadále, spolu s tím, jak kauza „Peroutka“ dál žije i v Česku. Jeho slova jsou proto nebývale ostrá. Opakovaně zaznívá z jeho úst slovo ostuda.

Ostuda, ostuda, ostuda... Profesor Zelený se neudržel
Foto: Archív Milana Zeleného
Popisek: Profesor ekonomie Milan Zelený

„Je ostudné, když se prezident České republiky v době bezprecedentních hospodářských a politických výzev snaží kádrovat a dehonestovat památku předního českého novináře, kterému se nemůže vyrovnat. Novináře a člověka, který se nemůže bránit, který přežil koncentrák, uprchl před komunisty do exilu a měl naprostou pravdu ohledně Beneše i SSSR. Navíc, český prezident nemohl poznat protektorát roku 1939 a nemůže si představit tlaky, pod jakými Ferdinand Peroutka bojoval, ve snaze uniknout koncentráku. Neunikl. Neunikl ani prezidentovi roku 2015. Neunikla ani Česká republika – je to ostudné pro celý národ,“ konstatoval ve vyjádření pro ParlamentníListy.cz profesor ekonomie z fordhamské univerzity v USA Milan Zelený. Jak je patrné z jeho slov, svůj obor – tedy ekonomii – však tentokrát ponechal stranou. Nemohl však prý jinak.

„Víte, čeští velikáni byli vždy vytesáni ze stejného kusu lípy autonomie, samostatnosti a nezávislosti,“ řekl světově uznávaný profesor. Zemanovy výroky na adresu Peroutky a vše, co se kolem toho rozpoutalo, ho opravdu nepotěšily. „Pro toho pána, který nám nedal nic než knihu ‚Jak jsem se mýlil v politice‘, mohu přidat něco z odkazu tohoto novináře,“ uvedl ve své prvotní reakci Zelený. A svá slova rozebral podrobněji, jelikož se s Peroutkou osobně poznal.

Jméno Peroutky zaznělo tam, kde si to zasloužilo. Jen v jiném kontextu

Připomeňme však to, co je důvodem rozčarování (nejen) Milana Zeleného. Za vše může výrok v projevu prezidenta Zemana na pražském fóru k holocaustu. Hovořil tam o selhání intelektuálů v krizové situaci, za jakou nástup nacismu lze určitě považovat. A v této souvislosti zmínil i novináře Ferdinanda Peroutku. Jako důkaz pro svá slova odkázal na výrok z jistého článku, který měl být údajně dílem Peroutky.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Jak zabránit Číně, aby o nás sbírala citlivá data?

Podle mě také není problém jen v Číně, ale dnes už téměř neexistuje nic jako soukromý. I třeba EU dost šťourá do soukromý lidí - většinou to vydává za dobrý úmysl a možná to i dobře myslí, ale je to potřeba? Co vím, tak třeba chtěla mít možnost sledovat i soukromou korespondenci lidí na internetu at...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

17:40 Vzpoura proti Leyenové: Chce z ČR „páreček“, ne Síkelu. Zlost. I Vondra dupnul

Předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyenová s českou nominací ministra průmyslu a obcho…