Osudný den pro Merkelovou? Ve třech německých zemích začaly volby

13.03.2016 9:36

Ve třech německých spolkových zemích jsou od osmé hodiny ranní přístupné volební místnosti. V Bádensku-Württembersku, v Porýní-Falci a v Sasku-Anhaltsku voliči rozhodnou o složení zemských vlád. Tyto volby jsou však důležité ještě z jiného důvodu, neboť jsou vnímány především jako vyjádření postoje k uprchlické politice německé kancléřky Angely Merkelové

Osudný den pro Merkelovou? Ve třech německých zemích začaly volby
Foto: bundeskanzlerin.de, tan
Popisek: Německá kancléřka Angela Merkelová

CDU německé kancléčky Merkelové by ráda obhájila vedoucí postavení v Sasku-Anhaltsku. A ráda by převzala moc i v dalších dvou zemích, kde vládne koalice německé sociální demokracie a Zelených. Průzkumy však nejsou k Merkelové nijak laskavé.

„Průzkumy také slibovaly výrazný úspěch pravicově populistické Alternativy pro Německo (AfD), která vystupuje proti Merkelové a žádá rychlé omezení počtu přicházejících běženců. Nejvíc hlasů by měla získat v Sasku-Anhaltsku, kde se s popularitou 19 procent dotáhla na druhou nejsilnější Levici. V obou spolkových zemích na západě Německa slibovaly průzkumy AfD zhruba deset procent hlasů,“ píše ČTK.

Celou zprávu naleznete zde

Důležité navíc bude, kolik lidí se nakonec vydá k volebním urnám. Analytici se obávají poklesu zájmu o veřejné dění. Znechucení z politiky by rozhodně nebylo dobrou vizitkou pro německé politiky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…