Otáčel lodě migrantů! Ať odejde, zlobí se Brusel na šéfa pohraničníků. Ten se nedá

03.12.2020 12:15

Šéf unijní pohraniční stráže Fabrice Leggeri byl vyslýchán europoslanci za to, že agentura Frontex otáčela čluny migrantů v rozporu s právem. Levicoví zákonodárci chtějí jeho hlavu. „Výkonný ředitel Fabrice Leggeri při řešení těchto obvinění zcela ztratil naši důvěru a je čas, aby rezignoval,“ uvedla socialistka Kati Piri. Frontex se prý dopustil mnoha nezákonných praktik. Leggeri to ovšem odmítl.

Otáčel lodě migrantů! Ať odejde, zlobí se Brusel na šéfa pohraničníků. Ten se nedá
Foto: Repro Youtube
Popisek: Řecká pobřežní stráž brání migrantům v plavbě

Anketa

Má BIS vydat Zemanovi jména ruských agentů v ČR, pakliže je prezident chce znát?

84%
16%
hlasovalo: 23697 lidí

Zákonodárci Evropské unie přišli v úterý s obviněním na šéfa unijní pohraniční stráže Frontex kvůli tomu, že prý tato organizace, která má chránit hranice Evropské unie, znemožňovala vstup migrantům či uprchlíkům na evropské břehy, a to údajně v rozporu s právem. Europoslanci též žádají rezignaci šéfa Frontexu Fabriceho Leggeriho. Informace vyšla v řeckém deníku Ekathimerini.

Europoslanci „grilovali“ výkonného ředitele Frontexu kvůli říjnovým informacím v médiích Bellingcat, Lighthouse Reports, Der Spiegel, ARD a TV Asahi, které uvedly, že videa a další veřejně dostupné zdroje naznačují, že aktivita agentury Frontex byla aktivně zapojena do jednoho incidentu na řecko-turecké námořní hranici v Egejském moři.

Celý článek ZDE

V článku se dále uvádí, že pracovníci agentury, která monitoruje a reguluje pohyby migrantů za evropskými hranicemi, byli přítomni při dalším incidentu a „od března byli v blízkosti dalších čtyř“. Agentura Frontex spustila vnitřní vyšetřování poté, co se objevily tyto zprávy.

„Výkonný ředitel Fabrice Leggeri při řešení těchto obvinění zcela ztratil naši důvěru a je čas, aby rezignoval,“ uvedla ve svém prohlášení po jednání parlamentního výboru pro občanské svobody vysoká socialistická europoslankyně Kati Piri. „Stále existuje příliš mnoho nezodpovězených otázek týkajících se zapojení agentury Frontex do nezákonných praktik,“ dodala.

Návraty se považují za odporující mezinárodním dohodám o ochraně uprchlíků, kdy by lidé neměli být vyhoštěni nebo vráceni do země, kde by mohli být ohrožení na životě kvůli jejich rase, náboženství, národnosti nebo členství v sociální či politické skupině.

„Migranti a uprchlíci jsou velmi zranitelní vůči překážkám ze strany pohraniční stráže. Musíme se moci spolehnout na agenturu EU, která brání porušování lidských práv, aby nedocházelo k jejich porušování. Zdá se však, že agentura Frontex je partnerem v trestné činnosti těch, kteří tato lidská práva úmyslně porušují,“ řekl europoslanec za Zelené Tineke Strik. Strik dále vyjádřil pochybnosti o tom, zda interní vyšetřování ze strany Frontexu přinese nějaké výsledky a vyzval kolegy v Evropském parlamentu, aby zvážili zahájení vlastního vyšetřování.

Anketa

Jste pro dobrovolné testování antigenními testy ZDARMA?

76%
24%
hlasovalo: 7355 lidí

Šéf Frontexu je viněn z šesti případů, kdy k nelegálnímu zásahu vůči migrantům došlo. Leggeri však odmítá, že by ze strany jeho agentury došlo k nějakým pochybením. „Ve zmíněných časových intervalech byla nasazena rumunská a portugalská plavidla, ale neexistují žádné důkazy, že otáčely lodě migrantů,“ pověděl unijním zákonodárcům.

Na druhé straně přiznal, že v noci z 18. na 19. dubna nahrálo autonomní letadlo Frontexu „podezřelý případ“, jehož součástí bylo i plavidlo řecké pobřežní stráže. Na základě nahrávky napsal Leggero list řeckému ministrovi námořních záležitostí. Podobný případ zachytil i dánský pilot koncem července. Následoval další Leggeriho list řeckým orgánům.

„Proč jste operaci neukončili a nezastavili financování? Proč jste si mysleli, že stačí psát dopisy řeckým úřadům, které dlouhodobě a systematicky odmítají jakékoliv obvinění, i když jste měli jasné důkazy,“ ptala se nizozemská europoslankyně z Liberální skupiny Renew Europe Sophie in 't Veld, jak uvedl server Euractiv.

Leggeri souhlasil, že psaní dopisů nestačí, ale bránil se, že systém Evropské unie neumožňuje vedoucímu agentury namítnout, že nedůvěřuje ministrovi, pokud mu na jeho dopis odpoví, že vše bylo v souladu s právem.

Leggeri rovněž uvedl, že zaměstnanci agentury Frontex byli v době údajných incidentů v březnu a dubnu pod extrémním tlakem. Řekl, že turecké stíhačky F-16 „obklíčily“ dánské letadlo pracující pro agenturu Frontex, zatímco turecká pobřežní stráž obtěžovala plavidla a střílela na zaměstnance na pozemních hranicích. Vyzval též Evropskou unii k tomu, aby mu poskytla „pokyny“, jak má podobné situace řešit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tle

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…