Otec uchazeče o křeslo prezidenta USA se pustil do "válečných štváčů": Odíráte lidi a strašíte nás Ruskem

15.04.2015 11:23

Bývalý prezidentský kandidát amerických republikánů Ron Paul, jehož syn Rand se rozhodl kandidovat v příštích volbách prezidenta USA, kritizuje narůstající militarismus a výdaje na vojenské účely, které jsou podle něj důsledkem propagandy usilující o započetí další studené války.

Otec uchazeče o křeslo prezidenta USA se pustil do "válečných štváčů": Odíráte lidi a strašíte nás Ruskem
Foto: archiv
Popisek: Americký republikánský prezidentský kandidát Ron Paul z Texasu

„Dodavatelé vojenských systémů a think tanky podporující války se mohou těšit na tučné zisky,“ glosuje Paul a uvádí několik konkrétních příkladů. „Německá vláda nedávno oznámila, že nakoupí dalších 100 tanků Leopard a navýší tak jejich počet o celých 45 %. Přitom na konci studené války Němci počet tanků zredukovali, protože přestala hrozit invaze sovětských vojsk do Evropy. Rozhodnutí německé vlády přijde tamější daňové poplatníky na půl miliardy dolarů. Nikoho nezajímá, že Rusové nechystají ani neohrožují žádnou zemi v tomto regionu,“ uvádí Paul.

„Pentagon se zase zavázal, že zmodernizuje protiatomový bunkr v Čejenských horách v Coloradu, který byl vybudován v dobách studené války. „Mělo by jít o investici ve výši jedné miliardy dolarů a dodavatelem nových technologií bude společnost Raytheon, jež je hlavním sponzorem think tanku typu Ústav pro studium války, který neúnavně chrlí válečnou propagandu. Jsem si jistý, že tato smlouva se oběma stranám vyplatí,“ konstatuje s notnou dávkou ironie bývalý kandidát na amerického prezidenta.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Paulově pozornosti se v tomto ohledu nevyhne ani NATO, jehož existence podle něj nemá po skončení studené války žádné opodstatnění. „Severoatlantická aliance buduje od roku 2010 novou centrálu, která by měla být dokončena v příštím roce. Budova vypadající jako škaredý dráp by měla po dokončení stát přes miliardu dolarů, což je dvojnásobek původní odhadované ceny. Může se potom člověk divit tomu, že nás úředníci a generálové NATO ustavičně straší údajnou ruskou hrozbou? Oni přece musí najít opodstatnění pro takové plýtvání penězi!“ má jasno Paul. Za skutečného nepřítele současného západního establishmentu on sám nepovažuje Rusko, ale daňové poplatníky.

„Nepřítelem je střední třída a produktivní sektory ekonomiky. My všichni jsme oběťmi nekontrolovatelných vojenských výdajů. Každý dolar či euro vynaložené pro účely vykonstruované vnější vojenské hrozby schází v reálné ekonomice. Každý takový dolar je ukraden majiteli malé firmy, který tak nebude moci investovat do inovací. O peníze přichází výzkumy vedené na podporu boje proti vážným chorobám či charity,“ kritizuje Paul a odmítá tvrzení, podle kterého zvyšující se vojenské výdaje pomáhají ekonomice. „Nic nemůže být dál od pravdy než podobné mýty. Z těchto výdajů těží jen úzce propojené a dobře placené elity. Omezené zdroje určené pro potřeby a přání obyvatelstva jsou odváděny do výroby nástrojů ničení. Tyto náklady mohou být překryty tisknutím dalších peněz Centrální bankou, ale nakonec se promítají do oslabování měny,“ píše Paul.

Výše zmíněné elity se podle Paula obávají, že mír se může negativně promítnout do jejich zisků. „To je důvod, proč se snaží ze stolu smést dohodu s Íránem, kritizují zlepšující se vztahy mezi Washingtonem a Havanou a neustále straší údajnou hrozbou přicházející z Moskvy. Je proto důležité, abychom jejich lžím přestali naslouchat!“ nabádá Paul.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…