Otřes a zlý sen „sluníčkářů“? Marine Le Penová ve druhém kole

23.04.2017 20:02

Volební místnosti ve Francii se zavřely. Výsledky jsou velmi vyrovnané. Podle France24, jež využívá průzkumu agentury Ipsos, zvítězil nejmladší kandidát, středolevicový kandidát Emmanuel Macron s 23,7 %, nacionalistka Marine Le Penová by měla mít o necelá dvě procenta méně (21,9 %). Některé odhady však tvrdí shodných 23 % pro oba kandidáty. Po sečtení 40 milionů hlasů se na první místo vrátil opět Macron. První místo totiž krátce opanovávala Le Penová, po sečtení venkovských sídel. Macron má nyní 23,54 %, Le Penová 22,33 %. Podíl nacionalistické kandidátky se zmenšuje, jak přichází sečtené hlasy z velkých měst.

Otřes a zlý sen „sluníčkářů“? Marine Le Penová ve druhém kole
Foto: Repro foto youtube.com
Popisek: Marine Le Penová

Marine Le Penová přitom v průzkumech permanentně vedla, nyní je její souboj s Macronem velmi vyrovnaný. Vítězství Macronovi pak připisuje i institut Harris Interactive – měl by získat 23 %, Le Penová 22 procent. Agentura IFOP pak u Macrona uvádí číslo 23,8 %, u Le Penové 21,6 %.

Dále se umístili republikán Francois Fillon s krajně levicovým Jeanem-Lucem Mélenchonem, shodně s 19,5 %. Pátý je socialista Benoit Hamon. Ten již uznal porážku. 

Francois Fillon pak poděkoval všem voličům. „Zůstaňte sjednoceni a odhodláni. Vaše síla je důležitá a Francie ji potřebuje,“ řekl ve svých slovech Fillon a vyzval k účasti ve volbách. 

V Hénin-Beaumont ve Francii, kde je tábor Marine Le Penové, se slaví, došlo i na tanec. „Postoupila jsem do druhého kola prezidentských voleb a považuji to za čest. Přijímám to s pokorou a uznáním,“ poděkovala Marine Le Penová svým příznivcům. V jejím táboře je její úspěch vnímán jako vítězství patriotismu.

„Je to také projev francouzské hrdosti, jsme lid, který zvedá hlavu. Tomu žádný Francouz neunikne. Systém se snažil všemi silami zadusit tu skutečnou debatu, ale ta se nyní odehraje. Francouzi se musejí této historické příležitosti chopit,“ burácela Le Penová s tím, že je nutné bojovat proti deregulaci, delokalizacím a mezinárodní konkurenci. „Musíme mít pevné hranice,“ řekla. „Je nejvyšší čas osvobodit francouzský lid a nezapomínat ani na ty, kteří jsou v zámoří, a všechny ty, kteří jsou po celém světě. Chceme je osvobodit od arogance elit. Já jsem kandidátka lidu,“ zmínila. 

Neteř Marion vnímá druhé místo své tety jako historické vítězství pro nacionalisty. 

Nyní se však začíná ozývat levice, například socialistický tábor, aby se daly všechny strany dohromady a podpořily protikandidáta Marine Le Penové. Hamon Le Penovou dokonce označil nepřítelem republiky. Před extremistickou Národní frontou varoval pak i Fillon. „Extremismus nemůže přinést nic jiného než neštěstí pro Francii. Nezbývá nic jiného, než hlasovat pro Emmanuela Macrona,“ řekl. Macrona podpořili i premiér Cazeneuve, bývalý předseda vlády Faffarin a ministr zahraničí Ayrault.

Emmanuel Macron, exministr hospodářství, se pak agentuře AFP ve svém komentáři prvních odhadů výsledků prezidentských voleb svěřil s tím, že zjevně došlo k otočení stránky ve francouzském politickém životě. V táboře u Macrona se podle zpravodajství ČT24 o vítězství nepochybuje. 

„Dnes, v neděli 23. dubna, francouzský lid promluvil. Naše země prochází nepředstavitelným obdobím, kdy je celá řada problémů. Naše země na ně odpověděla tím nejkrásnějším způsobem, kdy se masivně dostavila k volbám,“ poděkoval za 80procentní volební účast Macron.

„Přeji si, abych se stal prezidentem všeho francouzského lidu, tváří v tvář hrozbě nacionalismu. Prezidentem, který ochraňuje, transformuje, staví,“ vyjádřil své přání v prvním povolebním projevu Macron.

„Francií není několik, je jen jedna. Francie vlastenců v Evropě, která nás chrání, kterou musíme přebudovat. Ten úkol je obrovský, ale já jsem k němu připraven. Spolu s vámi. Ať žije republika, ať žije Francie,“ zaburácel závěrem Macron.

Se svým projevem vystoupil již také neúspěšný krajně levicový kandidát Jean-Luc Mélenchon. Ten nevyslovil podporu Macronovi, nechal to na voličích. „Jde o to, uvědomit si, jaká je naše povinnost. Jaká je povinnost každého. Já jsem nedostal žádný mandát od těch, kteří se rozhodli mě podporovat, abych se vyslovoval místo nich slovem. Jde o to, aby se oni vyslovili sami, a ten výsledek bude zveřejněn,“ řekl. 

„Apeluji na vás, abyste zůstali jednotní, abyste byli stále v pohybu a abyste byli hnutím. Protože výzvy, které jsme definovali, aniž jsme zakrývali jakoukoliv potíž a obtíž, kterou vyvolávají, pakliže je máme zvládnout, tyto výzvy před námi stále jsou,“ uvedl.

„Vy všichni lidé, země, kterou milujeme, jste novým úsvitem, který se začíná probouzet. Je třeba zachovávat věrnost republice, svobodu, volnost, rovnost, bratrství. Ať žije republika, ať žije Francie,“ zakončil za jásotu.

Volební účast dosáhla asi 80 procent. Na klidný průběh v 67 tisících volebních místností dohlíželi policisté i vojáci. 

Druhé kolo prezidentských voleb se uskuteční za čtrnáct dní. Favoritem je nyní Emmanuel Macron. O prezidentství se ucházelo celkem 11 kandidátů.

Někteří experti dokonce francouzské prezidentské volby považují za referendum o členství Francie v Evropské unii. Podle expertů ve volebním studiu France 24 bude nyní ve středu diskuse ve Francii otázka členství v Evropské unii. Marine Le Penová získala naprostou většinu mezi pravicovými kruhy ve Francii. Macron je ze všech kandidátů ten nejvíce proevropský; Le Penová bude tedy muset nabídnout ještě radikálnější alternativu, než kterou doposud nabízela. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…