Otřes u německých Zelených. Pokud půjdou do vlády, jejich šéfka ostrouhá

28.09.2021 20:39

V případě, že Zelení usednou v budoucí německé vládě, jak se všeobecně předpokládá, nechtějí za vicekancléřku svou šéfku Annalenu Baerbockovou, ale spolupředsedu Roberta Habecka. Image Baerbockové poznamenalo několik skandálů, píše iDNES.cz.

Otřes u německých Zelených. Pokud půjdou do vlády, jejich šéfka ostrouhá
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Annalena Baerbocková je německá politička za Svaz 90/Zelení, jejichž je od ledna 2018 spolupředsedkyní společně s Robertem Habeckem

Zelení se otevřeně s kandidátkou Baerbockovou ucházeli o kancléřský úřad. Tu jako svou volební lídryni nominovali v dubnu, kdy Habeck její kandidatuře ustoupil.

Několik týdnů byli na vrcholu popularity, kdy byli podle průzkumů nejsilnější stranou v Německu. V neděli však skončili třetí se 14,8 procenta hlasů.

Původní zdroj ZDE.

Anketa

Byla Angela Merkelová přínosem pro Evropu?

12%
81%
hlasovalo: 18985 lidí
Baerbockovou navíc doprovázelo několik skandálů ohledně přikrášlení jejího životopisu, nepřiznaných stranických vánočních bonusů či obvinění z plagiátorství při psaní knihy. Ranou pro stranu bylo i to, že kvůli vnitrostranickým sporům byla vyloučena její kandidátní listina v Sársku.

Nyní se tak podle informací FAZ do popředí dostane Habeck, který začal sestavovat tým pro sondovací vyjednávání a hovořil také s představiteli ostatních stran.

V německých volbách vyhrála sociální demokracie (SPD) kancléřského kandidáta Olafa Scholze a na druhém místě skončila konzervativní unie CDU/CSU Armina Lascheta, který chce rovněž Německo vést. Pro sestavení vlády oba potřebují podporu Zelených a také svobodných demokratů (FDP). Šéf liberální strany FDP Christian Lindner už před volbami prohlásil, že v případě koalice tří politických formací bude mít Německo dva vicekancléře.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…