Otřesené Řecko: Ponížení národa, bojujeme o přežití. A výprodej majetku. Tsiprasi, cos nám to naložil

14.07.2015 7:07

Řeky čeká nový balík drastických škrtů. Taková je daň za to, že nakonec přece jen zůstanou v eurozóně. Levicový premiér Alexis Tsipras totiž kývl na nedělním summitu na požadavky Unie. O reakci Řeků, kteří celé vyjednávání vnímají jako ponižování svého předsedy vlády, píše dnešní MF Dnes.

Otřesené Řecko: Ponížení národa, bojujeme o přežití. A výprodej majetku. Tsiprasi, cos nám to naložil
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Tsipras v Bruselu přislíbil, že parlamentu nyní predloží škrty a reformy. A jak je patrné, za chyby vlád nyní zaplatí obyčejní Řekové. 

Nejdřív nám Tsipras sliboval, že zruší vysokou daň z nemovitostí, že nesníží důchody a že přinutí věřitele, aby zemi odepsali dluh. Ale jak se říká, sliby chyby… Teď nám naložil na ramena staronové a nové daně, vysoké DPH na většinu potravin, nové daně firmám… My živnostníci zase budeme bojovat o přežití…“ uvedl pro MF Dnes jeden z majitelů obchůdku na ostrově Andros.

Podle aténského právníka Michalise N. je dohoda Tsiprase s eurozónou uzavřena za cenu ponížení celého národa. „Tento program naprosto zdecimuje řecké důchodce a nejslabší vrsty obyvatelstva, za které údajně Tsipras bojoval,“ rozčílil se. 

Kvůli úmluvě s EU bude například v zemi zrušena sleva na DPH. Jak však zkonstatovala majitelka rybí taverny na pobřeží v Santorini – i přestože lidé doufali, že slevu premiér ubrání, nevadí jim to. „Návrat k drachmě by byl mnohem horší,“ řekla.

Kromě škrtů a reforem musí také země prodat majetek za 50 miliard eur. Polovina výnosů z řecké privatizace má podle dohody posílit řecké banky, druhá polovina má jít na snížení dluhu a na investice. Na prodej by tak mohly být přístavy, letiště, odpady, vodovody a další. Češi se zatím podle MF Dnes příliš do privatizace v Řecku nehrnou.

Až řecký parlament škrty a reformy schválí, mělo by se rozjet financování řeckých bank a financování nového programu. K tomu však musí Tsipras ještě zabojovat na vnitřní frontě. Nejméně dvacet vládních poslanců strany Syriza program schválit nehodlá. Tsiprase by však měly podpořit opoziční demokratické strany.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…