Ovčáček před televizními kamerami zkritizoval Sobotku: Neinformovaný premiér

14.06.2016 15:40

Hradní mluvčí Jiří Ovčáček předstoupil před novináře na pravidelné tiskové konferenci. Vyjádřil se k aktuálním problémům, které hýbou politickou scénou.

Ovčáček před televizními kamerami zkritizoval Sobotku: Neinformovaný premiér
Foto: Hans Štembera
Popisek: Mluvčí prezidenta republiky Jiří Ovčáček

„Při návštěvě Arménie pan prezident zopakoval svůj dva roky starý názor ohledně uznání arménské genocidy,“ řekl Ovčáček úvodem. Vzhledem k tomu, že Zeman chce, aby toto bylo přijato sněmovním usnesením, chce se sejít s předsedou Poslanecké sněmovny Janem Hamáčkem (ČSSD). Při návštěvě Makedonie ocenil Zeman podle Ovčáčka obranu hranic před migrační vlnou.

O víkendu se Zeman zúčastnil pietního aktu v Lidicích. „Kriticky se vyjádřil k Dělnické straně sociální spravedlnosti a jejímu sepětí s neonacistickou stranou Mariana Kotleby na Slovensku,“ řekl také Ovčáček. Zmínil rovněž fakt, že Zeman o víkendu poblahopřál k 75. narozeninám exprezidenta Václava Klause.

Následně se hlava státu setkala s ministrem vnitra Milanem Chovancem (ČSSD) a policejním prezidentem Tomášem Tuhým i ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) ohledně reorganizace Policie ČR. Podle slov Ovčáčka se prezident pozastavil nad tím, že o celé reorganizaci nebyl dostatečně informován nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman.

„Při jednání s ministrem financí jej prezident vyzval, aby neopouštěl vládní koalici. Domnívá se, že by došlo k nestabilitě. V zájmu uklidnění situace se pan prezident následně dohodl, že přijme ministry Chovance i Babiše na Pražském hradě. Ministr financí Babiš zároveň prezidenta požádal, aby přijal plukovníka Roberta Šlachtu,“ uvedl Ovčáček s tím, že plukovník Šlachta prozatím o schůzku nepožádal.

Následně si Ovčáček rýpl do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), který podle něj není dostatečně informován o důležitých problémech. Myslí si to proto, že premiér označil nasazení dobrovolných hasičů v případě migrační krize jako improvizaci. Ovčáček však dodal, že během letošní návštěvy Jihomoravského kraje byli hejtmanem Michalem Haškem (ČSSD) představeni dobrovolní hasiči, kteří by v případě migrační vlny mohli nastoupit.

V závěru tiskové konference Ovčáček popřel avizované propuštění kancléře Vratislava Mynáře, o němž se psalo v Lidových novinách. Nic takového prý v plánu nebylo. 

Ovčáček také představil logo své OVtv, která informuje diváky o všech setkáních prezidenta s občany při návštěvách krajů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

8:21 Trump: Nechám Ukrajinu Putinovi? Takto to je. A je to skvělé

Donald Trump poskytl velmi obsáhlý rozhovor časopisu Time. I když značnou část zabraly polemiky s re…