Padly tresty. Nečas, Nečasová, Boček. Šlachta tleská. „Šaškárna,“ zuří novinář

13.06.2023 15:48 | Ze sítí

KAUZA Soud dnes uložil bývalému premiérovi Petru Nečasovi (ODS) v kauze takzvaných trafik pro poslance ODS podmíněný trest 2,5 roku a peněžitý trest ve výši milion korun. Jeho manželka Jana (dříve Nagyová) a spoluobžalovaný bývalý náměstek ministra zemědělství Roman Boček dostali dvouleté podmíněné tresty a mají zaplatit 300 000 korun. Verdikt není pravomocný, trojice vinu odmítá. Za podplacení jim hrozilo až šestileté vězení.

Padly tresty. Nečas, Nečasová, Boček. Šlachta tleská. „Šaškárna,“ zuří novinář
Foto: Blue TV
Popisek: Petr Nečas

Kauza trafik přispěla před deseti lety po policejním zásahu na Úřadu vlády k pádu Nečasovy vlády. Obžaloba tvrdí, že Nečas, tehdejší šéfka jeho kabinetu Nagyová (nyní Nečasová) a Boček slíbili poslancům Marku Šnajdrovi, Petru Tluchořovi a Ivanu Fuksovi lukrativní funkce za to, že se vzdají mandátu a nechají projít vládní daňový balíček, s nímž nesouhlasili. Poté, co byl balíček schválen, se Šnajdr stal předsedou dozorčí rady Čepra a Fuksa členem představenstva Českého Aeroholdingu. Kauza trafik přispěla v roce 2013 k pádu Nečasovy vlády.

Anketa

Jste spokojeni se způsobem, jakým Petr Pavel vykonává úřad prezidenta? (Ptáme se od 23.5.2023)

3%
95%
hlasovalo: 33717 lidí
„Skutkový děj byl jednoznačně prokázán,“ uvedla předsedkyně senátu Anežka Pudilová. Soud podle ní vycházel nejen ze záznamů odposlechů obžalovaných, ale i z dalších důkazů. Zejména ale v odposleších bylo podle ní možné rozlišit, že v případě jednání s třemi tehdy rebelujícími poslanci se běžná politická jednání přesunula do „neformální“ roviny.

Trestné činnosti se podle soudkyně zcela bezpochyby dopustil nejen Nečas, ale i jeho žena a Boček. V jednáních s poslanci nebyli pouze prostředníky, ale byli často aktivnější než bývalý předseda vlády. Motivaci Nečasové pak ilustrovala podle předsedkyně senátu zejména jedna z jejích SMS, kde napsala, že „maká jako jediná, aby svět zůstal jejich“. Ženě soud uložil také desetiletý zákaz vykonávat vysokou funkci ve státní správě.

„Trvalo to neuvěřitelných deset let, ale Nečas a Nagyová jsou v kauze trafik vinní. Další důkaz toho, že jsme konali svoji povinnost!“ poznamenal Robert Šlachta, který tehdy zásah na Úřadu vlády vedl z pozice šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„Nečas odsouzen za ‚uplácení‘. To je taková šaškárna,“ zareagoval komentátor serveru Seznam Zprávy Jindřich Šídlo.

Nečas byl již dříve pravomocně odsouzen. V květnu dostal roční podmínku a peněžitý trest 100 000 korun za lživou výpověď ve prospěch manželky v kauze zneužití vojenského zpravodajství. Stal se tak prvním pravomocně odsouzeným někdejším premiérem České republiky v trestní kauze.

Nečasova někdejší milenka a šéfka jeho kabinetu Nagyová nezákonně nařídila zpravodajcům, aby sledovali premiérovu první manželku Radku a také dva zaměstnance Úřadu vlády. Dostala pravomocně podmíněný trest a zákaz činnosti. Bývalý prezident Miloš Zeman Nečasové před koncem svého mandátu udělil milost: prominul jí zbytek zkušební doby.

Zásah policie na Úřadu vlády, Ministerstvu obrany i řadě dalších míst, který se uskutečnil v noci na 13. června 2013, vedl k pádu vlády Petra Nečase a jeho odchodu z čela ODS. Následně padla řada obvinění a začaly soudní procesy, některé dosud neskončily. Znamenal velký otřes na domácí politické scéně – otevřel cestu novým stranám, především hnutí ANO a Úsvitu přímé demokracie Tomia Okamury, oslabil naopak důvěru ve stávající subjekty, kromě občanských demokratů se to týkalo i ČSSD. Příležitost využil tehdejší prezident Miloš Zeman ke jmenování úřednické vlády.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

no vida, , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusemladý Ital , 13.06.2023 16:44:06
ODS má odsouzeného premiéra dřív než ANO, gratulka.

|  8 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…