Pádná slova v Mnichově. Šéfka diplomacie EU se postavila Lavrovovi

08.02.2015 15:02

Spojené státy a Evropská unie jsou jednotné v podpoře Ukrajiny. Na bezpečnostní konferenci v Mnichově to dnes řekl americký ministr zahraničí John Kerry, který zároveň zdůraznil, že prodlužování konfliktu na východě Ukrajiny bude znamenat růst hospodářských nákladů pro Rusko a jeho spojence. Šéfka evropské diplomacie Federica Mogheriniová na konferenci upozornila, že stejně důležité jako vyřešení konfliktu je zajištění fungování ukrajinského státu. Vyzvala proto svět k poskytnutí větší finanční podpory Ukrajině.

Pádná slova v Mnichově. Šéfka diplomacie EU se postavila Lavrovovi
Foto: wikipedia
Popisek: Ukrajinská vlajka

"Čím déle to bude trvat, čím více našich nabídek bude Rusko odmítat, tím více budeme nuceni zvýšit hospodářské náklady (v důsledku sankcí) pro Rusko i pro jeho spojence," řekl Kerry. "Jsme jednotní v podpoře Ukrajiny a v obhajobě obecného principu, že mezinárodní hranice nesmí a nemohou být změněny silou. Ani v Evropě, ani nikde jinde," zdůraznil.

Kromě hledání řešení konfliktu musíme současně usilovat i o to, aby se z Ukrajiny stal fungující stát

"Pro Ukrajinu je hlavní cíl, a to je naprosto legitimní, cítit se bezpečná před vojenskou hrozbou od svého souseda a sama si rozhodovat o svém osudu," prohlásil francouzský ministr zahraničí Larent Fabius. "Musíme usilovat o mír, který nebude jen na papíře, ale bude skutečný," zdůraznil.

Německý ministr zahraničí Frank-Walter Steinmeier ale upozornil, že řešení ukrajinské krize je ještě daleko. Zároveň varoval před dodávkami zbraní ukrajinské armádě, po které v Mnichově volal ukrajinský prezident Petro Porošenko. Podle Steinmeiera by to mohlo zmařit "možná poslední šanci na deeskalaci konfliktu".

"Kromě hledání řešení konfliktu musíme současně usilovat i o to, aby se z Ukrajiny stal fungující stát. Proto podporujeme Ukrajinu v jejím reformním úsilí a jsem vděčná ukrajinské vládě, že je k němu odhodlána i v těžkých časech," upozornila Mogheriniová na další aspekt situace na Ukrajině. "To je důvod, proč jsme makroekonomickou podporu Ukrajiny zvýšili o 1,8 miliardy eur (50 miliard Kč). Ale od mezinárodního společenství je třeba mnohem, mnohem víc," zdůraznila.

Šéfka unijní diplomacie se ohradila proti tvrzení Lavrova

Mogheriniová také podpořila úsilí německé kancléřky Angely Merkelové a francouzského prezidenta Françoise Hollandea o vyjednání zastavení bojů na Ukrajině. "Diplomatické řešení konfliktu nemá alternativu," prohlásila s tím, že EU trvá na realizaci dohod z Minsku. Dohody o příměří byly uzavřeny loni v září, nejsou ale dodržovány.

Samotný konflikt na Ukrajině označila Mogheriniová za riziko pro bezpečnost celého světa. "Byl porušen jeden ze základních principů mezinárodního práva, respektování celistvosti a suverenity státu," řekla. "Musíme proto zastavit konflikt a obnovit respekt k mezinárodnímu právu," zdůraznila.

Šéfka unijní diplomacie se také ohradila proti tvrzení ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že EU vyvolává konfrontaci s Ruskem. "Naše vize vztahů mezi Evropskou unií a Ruskem byla v posledních desetiletích vždy založena na principech partnerství, prosperity a bezpečnosti. Evropská unie nemůže být nikdy popisována jako projekt namířený proti někomu," prohlásila Mogheriniová. Osmadvacítka podle ní má stále zájem na spolupráci s Ruskem, není ale ochotná vzdát se svých klíčových hodnot.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…