Padne facka Wollnerovi? ČT vysílala o Volném z SPD a pak věc pokračovala

26.02.2019 7:27

Reportéři ČT se ve své pondělní reportáži zaměřili na poslance SPD Lubomíra Volného. Proti němu se v minulosti vzbouřila část členské základny kvůli jeho diktátorským výrokům, proslavil se i tím, jak vydělával na sociálním systému pro chudé. Minulý týden pak vedení strany zrušilo jeho organizaci v Moravskoslezském kraji. Poté Volný oznámil svou kandidaturu na post předsedy.

Padne facka Wollnerovi? ČT vysílala o Volném z SPD a pak věc pokračovala
Foto: repro/ČT
Popisek: Lubomír Volný

Oficiálním důvodem zrušení moravskoslezské buňky je porušování stanov a krácení demokratických práv členů. „Působí to celé velice bizarně, tuším, že v historii České republiky se nestalo, aby strana takhle zrušila hned celou krajskou organizaci,“ poznamenal k tomu politolog Jakub Lysek. Členové hnutí z kraje se nyní chtějí odvolat k rozhodčí komisi. Stejný den, kdy byla zrušena moravskoslezská buňka, oznámil Volný svou kandidaturu na post předsedy hnutí. 

Anketa

Vyčítali byste svým přátelům, že podepsali petici na poctu Václavu Havlovi?

hlasovalo: 9036 lidí

„On si dokázal v Moravskoslezském kraji vytvořit velmi silnou základnu, kterou on využíval, a cítil se neohrožený a možná mu to stouplo do hlavy a neodhadl své politické ambice,“ tvrdí o Volném Lysek. Volný na sebe upozornil také počátkem února při sněmovní debatě o návrhu na zrušení soudního přezkumu správních rozhodnutí o vyhoštění cizinců z Česka. Sporný pozměňovací návrh vládní cizinecké novely je podle Ministerstva vnitra protiústavní. Volný mluvil o hrozbách spojených s migrací do Evropské unie a prohlásil také, že za případem seniora nepravomocně odsouzeného za terorismus jsou takzvaní vítači. Jeho vystoupení někteří poslanci provázeli boucháním do lavic. Volný tehdy také vyzval poslance Jana Birkeho (ČSSD) k tomu, aby si to vyřídili před sálem. „Pojďte ven,“ řekl tehdy.

Pořad najdete ZDE.

„Mě mrzí, že naše vedení rozhodlo na základě informací, které považujeme za mylné, které považujeme za nepravdivé,“ řekl ke zrušení pro pořad Reportéři ČT Volný. „Já myslím, že se nic neděje,“ řekl pak ČT ke zrušení hnutí místopředseda Radim Fiala. „To jsou vnitrostranické věci a já myslím, že všecko je v pořádku,“ dodal. 

„Kdybych já osobně rozhodoval jako diktátor a kdyby v naší krajské organizaci nepanovala skutečně demokracie a svoboda, kreativita a, řekněme, volná soutěž, tak by se nám nepodařilo dát dohromady 31 kandidátek, sehnat 900 lidí, aby za nás kandidovali v komunálních volbách, a získat 52 mandátů, což bylo mimochodem 33,5 % všech mandátů, které získalo SPD v posledních komunálních volbách,“ hájí pak svou pobočku Volný. 

Lidé, kteří se však s Volným nerozešli v dobrém, mají radost. „Bylo to moc velké překvapení,“ sdělil bývalý člen ostravské SPD Miroslav Krejčíř. „Byť ta radost z toho, že jsme zjistili, že se tady něco děje, že nějakým způsobem nám dává předsednictvo v Praze za pravdu, tady nyní to vyznívá, že se prostě opět udělal jenom nějaký rozruch, a všechno bude při starém,“ dodala bývalá koordinátorka SPD Veronika Turská. 

Ze současných sporů v SPD viní bývalý předseda už zrušené moravskoslezské buňky provokatéry a temné síly. „Nevím, jestli to jsou síly spojené s tradiční politickou mafií, nevím, jestli to jsou síly spojené s mafií, která je napojena na osu zla Berlín–Brusel–Paříž. To opravdu netuším,“ nechal se také slyšet Volný. „Pan Volný vždycky vytvářel neuvěřitelné, neskutečné konspirační teorie, nad kterými zůstával prostě zdravý rozum stát,“ komentuje to Turská. 

Vedení okamurovců se nelíbí ani ambice Lubomíra Volného kandidovat za SPD do Evropského parlamentu. „Po těch nedávných skandálech si nedokážu představit, že by skutečně ho SPD nechala kandidovat do evropských voleb. Bylo by to pro stranu zátěží, protože do těch evropských voleb jednak voliči SPD moc nechodí, a ti, kteří tam chodí, tak jsou spíš ti umírněnější,“ konstatuje Lysek. A Volný následně celou diskuzi uzavřel: „Jsem hrdý na to, že jsem bílý heterosexuální muž v nejlepších letech. A komu se to nelíbí, tak ten ať mi to úplně v klidu napíše do komentářů. Mějte krásný den a na shledanou.“

Moderátor Marek Wollner sdílel následně reakci poslance Volného na svém facebookovém profilu. „Myslíte si, že presstituti a presstitutky z Reportérů ČT budou mít odvahu ‚jít ven‘?“ zeptal se. „‚Chození ven‘ jako pokračování politiky jinými prostředky,“ okomentoval to Wollner. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …