Pamatujete? Ukrajina, volby během epidemie prasečí chřipky? Bašta nabízí ohromující srovnání s námi. Takto to může dopadnout

14.03.2021 7:44

Někdejší diplomat, politický analytik Jaroslav Bašta se v pravidelném nedělním komentáři na serveru Prvnízprávy.cz věnuje průběhu voleb v epidemické době. Dnes zde zažíváme paralely příběhu prasečí chřipky na Ukrajině během voleb prezidentských. Především co se týká oligarchizace politiky. „Dá se předpokládat, že ukrajinizace Evropy v rámci Velkého resetu bude pokračovat až do těch hořkých konců,“ píše. Po více než třiceti letech půjde o tvrdé ideologické střetnutí mezi progresivisty a konzervativci. Jedinou možnost, jak se vrátit k normálnímu životu, představuje maďarský příklad.

Pamatujete? Ukrajina, volby během epidemie prasečí chřipky? Bašta nabízí ohromující srovnání s námi. Takto to může dopadnout
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Jaroslav Bašta

Je to dvanáct let, co byl Bašta na Ukrajině a paralelně sledoval souběh dvou událostí – epidemie prasečí (mexické) chřipky a důležitých prezidentských voleb. „V nich proti sobě stáli dva oligarchové, kteří se opírali o naprosto odlišné voliče. Na východě to byl Viktor Janukovyč, pět let předtím poražený ve vynuceném třetím kole Oranžovou revolucí, a na západě Julia Tymošenková, stávající premiérka a vítězka té barevné revoluce,“ připomíná.

Až do příchodu prasečí chřipky byl jejich souboj o voličské hlasy víceméně vyrovnaný. Potom vláda musela reagovat na zhoršenou epidemickou situaci, takže vydala nařízení o povinném nošení roušek. „Julia Tymošenková požádala mezinárodní společenství o pomoc a záhy se v zemi objevilo několik desítek milionů roušek dodaných zdarma. Ty se pak prodávaly za dvacet hřiven. Desetinásobně vzrostly ceny všech antivirotik a běžných léků na nachlazení, na pětinásobek podražily citrony,“ pokračuje Bašta.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí
Volby se slušným náskokem vyhrál Viktor Janukovyč, a do roka skončilo ve vězení 17 z 20 členů minulé vlády. Následovali tam svoji premiérku. O čtyři roky později přišel Majdan a občanská válka, která doznívá dodnes.

„Ten starý příběh vyprávím hlavně proto, že některé jeho paralely zažíváme u nás v České republice již rok. Jen se na pandemii dá vydělat podstatně více než na pouhé epidemii. Skoro to vypadá, že Ukrajina před těmi dvanácti lety fungovala jako jistý druh laboratorního poloprovozu pokusů o změnu budoucnosti západní civilizace,“ píše někdejší diplomat.

„Oligarchizace politiky zřetelně vede k obdobným projevům všude. Dá se předpokládat, že ukrajinizace Evropy v rámci Velkého resetu bude pokračovat až do těch hořkých konců,“ obává se Bašta.

  • Celý text ZDE

Zůstává nám podle jeho slov asi jediná šance, jak tento nepříznivý vývoj zvrátit. Tou jsou podzimní volby do Poslanecké sněmovny, které se odehrají ve stínu pandemie. „Ač to není na první pohled patrné, zažijeme po více než třiceti letech tvrdé ideologické střetnutí mezi progresivisty a konzervativci. Když budu parodovat blábolení prorežimních novinářů, oba tábory nás potáhnou na východ. Progresivisté na Ukrajinu, konzervativci do Polska nebo Maďarska,“ říká.

Pokrokářům na současné Evropě vadí, že je příliš bílá, bohatá, vzdělaná, s výkonným průmyslem a zemědělstvím. Velkým resetem a Zeleným údělem to chtějí změnit, věří, že současná pandemie funguje v jejich prospěch, proto jim současné velké umírání není proti mysli, neboť to dle jejich názoru urychlí kolaps ekonomiky a uvolní prostor nově příchozím z Afriky a z Blízkého východu.

Konzervativci u nás jsou pak všichni, komu se nelíbí budoucí politická ukrajinizace či dokonce afrikanizace České republiky, a chtějí se po covidu vrátit k normálnímu životu. „Zdá se, že jedinou možnost, jak toho dosáhnout, představuje maďarský příklad. Předpokladem je přesvědčivé volební vítězství vlasteneckých stran,“ dodává Bašta. Po zkušenostech s tím, jak Evropská unie a všichni na ni napojení nezvládá současnou krizi, ohrožuje nejen naše zdraví, ale samotnou existenci, to není tak nereálné.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…