Pandemie? Transparentní a otevřená Čína? Veřejnoprávní redaktor cupoval projev čínského prezidenta

19.05.2020 17:32

Čínský prezident Si Ťin-pching na videokonferenci členských zemí Světové zdravotnické organizace (WHO) prohlásil, že Čína se od počátku pandemie chovala transparentně, otevřeně a světu poskytla všechny informace. Podle asijského zpravodaje Davida Jakše je to „léty prověřený postup, který Peking používá vlastně pokaždé, když dojde na nějaký konflikt“. Čínu ve věci koronaviru tvrdě kritizují Spojené státy a Austrálie.

Pandemie? Transparentní a otevřená Čína? Veřejnoprávní redaktor cupoval projev čínského prezidenta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čínská protikoronavirová stanice na Letné, ilustrační foto

„Chování Číny v počátcích pandemie bylo transparentní, otevřené a země poskytla světu všechny potřebné informace,“ prohlásil čínský prezident Si Ťin-pching na videokonferenci členských zemí Světové zdravotnické organizace (WHO).

Asijského zpravodaje Českého rozhlasu Davida Jakše taková slova nepřekvapila. „Tento slovník je léta prověřený postup, který Peking používá vlastně pokaždé, když dojde na nějaký konflikt. Při líčení svého de facto bezchybného chování tentokrát vynechal jinak běžné výhrůžky nebo ultimáta,“ zhodnotil Jakš patrně nejočekávanější projev ze všech členů konference WHO.

Anketa

Líbí se vám zatím kanál CNN Prima News?

3%
91%
hlasovalo: 17213 lidí
Si Ťin-pching dále prohlásil, že je nejprve třeba nemoc porazit a až poté případně vyšetřovat průběh pandemie. „Ale taková situace může nastat za několik let, nebo taky nikdy,“ říká Jakš a připomíná, že čínská vláda v únoru odmítla příjezd amerických epidemiologů do Wu-chanu.

„Předseda WHO ale Čínu opakovaně chrání a podporuje. Obrovským ideologickým vítězstvím Číňanů by pak bylo, kdyby se jim jako prvním podařilo přijít s účinnou vakcínou nebo lékem na covid-19,“ obává se Jakš. Právě Spojené státy nebo Austrálie patří mezi největší kritiky Číny za její přístup v počátcích koronavirové pandemie.

Slova sebechvály čínské vlády potvrzuje i sinolog a analytik projektu Sinopsis Filip Jirouš. „Čínská domácí cenzura a propaganda má domácí narativ pod kontrolou. Největší kritika tak teď opravu přichází ze zahraničí v podobě ostrých diplomatických útoků, výhrůžek bojkotem a v případě Austrálie dokonce bojkot (čínského) vedení,“ doplnil Jirouš.

Ten v projektu Sinopsis zároveň publikoval analýzu o čínské korona propagandě zaměřené na mezinárodní publikum, na které se mají podílet nejrůznější složky čínské státní moci.

„Podívali jsme se na nejméně 20letou historii vystupování čínských diplomatů na celém světě. Teď je jejich přístup nezvykle agresivní. Dá se říct, že přejímají roli hypernacionalistických státních médií, rádi přilévají olej do ohně konfliktů zemí, kde působí. Diplomatická agresivita se zvýšila třeba v Austrálii nebo v Kanadě. Evidentně je to nová politika Komunistické strany Číny. Dokonce jsou tito diplomaté za své nediplomatické chování i odměňováni, takže se dá čekat, že to bude pokračovat dál,“ všiml si Jirouš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…